Nagyvilág

Európa tüntet, a magyar bizakodik

Könnygázzal oszlatta föl a rendőrség az újabb megszorítások ellen tüntetőket Görögországban. Spanyol tüntetők a regionális parlament épülete előtt ülnek, elzárva az utat. Csehországban pedig a közlekedést tervezik megbénítani a szakszervezetek.

Könnygáz a görögöknél

Könnygázt is bevetett a görög rendőrség szerdán Athénban, hogy föloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres, az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen tiltakozó tömeget.

A tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel, köveket és joghurtosdobozokat hajigáltak a rohamrendőrök közé.

A görög kormány újabb takarékossági csomagot akar elfogadtatni, hogy az ország lehívhassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit, és ezzel elkerülje az államcsődöt. Az öt évre szóló program többek között újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentést, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba.

“Ülősztrájk” a spanyoloknál

Közben Spanyolországban is egyre forróbb a helyzet. A kormány megszorító intézkedései ellen tüntetők a regionális parlament épületének otthont adó barcelonai Ciutadella park bejáratánál az úttesten ülnek rohamrendőrök gyűrűjében. Május közepe óta tüntetnek a korrupció, a munkanélküliség és a gazdasági válság enyhítése érdekében hozott intézkedések ellen.

Készülő sztrájk a cseheknél

Csehországban is csütörtökre tervezik sztrájkjukat a szakszervezetek. Petr Necas miniszterelnök szerda délelőtt rendkívüli ülésre hívta egybe az érdekegyeztető tanács tagjait, hogy még egyszer megpróbálja rábírni a szakszervezeteket a csütörtöki akció visszavonására, de a szakszervezetek ezt visszautasították.

Azt tervezik, hogy csütörtökön 24 órára országszerte leállnak a vonatok, a távolsági buszok és több nagyobb városban – egyebek között Prágában, Brnóban (Brünn), Olomoucban (Olmütz), Opavában, Zlínben – a tömegközlekedés is. Néhány városban és országos közúton torlaszokat terveznek emelni a tiltakozók a kormány megszorító politikája ellen tiltakozva, aminek keretében egyebek között tíz százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, 2030-tól 65 évre, 2041-től pedig 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik az állami nyugdíjakat.

A magyar derűlátó

A Nézőpont Intézet a holnapi demonstrációk előtt azt mérte, hogy a magyarok 54 százaléka optimista a következő 12 hónappal kapcsolatban. A felmérés szerint a többség egyetért a közmunkaprogramokkal, tízből nyolcan helyeslik, ha az állam a tartósan munkanélkülieket állami beruházásokon közmunkára kötelezi és a rendvédelmi dolgozókat érintő nyugdíj-szigorítási terv sem vívta ki a magyarok szolidaritását. A megkérdezettek 54 százaléka helyesli, hogy a 65 év alatti, korkedvezményes nyugdíjellátást élvező rendőröket munkába állásra kötelezi a kormány. Az emberek 80 százaléka helyesli és mindössze 16 százaléka helyteleníti a bírák kötelező nyugdíjba vonulásának rögzítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik