Nagyvilág

Hóhérhiány miatt napolták el a kivégzést

Hosszú évek óta először utasította el egy halálra ítélt kegyelmi kérelmét az indiai elnök. A döntés azonban egy jelentős akadályba ütközött: nincs egyetlen hóhér sem az országban.

Az elnök döntése meglepetésként érte az indiai büntetés-végrehajtást, hiszen a legutolsó kivégzésre 1995-ben került sor, annak ellenére, hogy 2008-ban összesen 345 ember halálra ítélt várt a sorsára az indiai börtönökben.

Hogy hova tűntek a professzionális bakók a világ második legnépesebb országából? Az indiai hatóságok az elnök döntése után megpróbáltak találni egy megfelelő szakembert, azonban nem jártak sikerrel. Mint kiderült, az ország utolsó akasztását elvégző hóhér két évvel ezelőtt elhunyt, az utolsó élő embernek pedig, aki esetleg még képes lenne elvégezni a feladatot, épp eltörött a karja.

Indiában egyébként sem túl gyakori, hogy a legszigorúbb büntetéssel sújtják az elítélteket, az ország 1947-es függetlenedése óta összesen 50 embert végeztek ki. Összehasonlításképp Kínában egyedül 2010-ben több ezer embert halálos ítéletét hajtották végre a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik