Nagyvilág

Egymillió dollárért sem szabadul Strauss-Khan

A bíróság úgy döntött, hogy Strauss-Kahn őrizetben marad.

A védelem által felkínált, egymillió dolláros óvadék ellenére is őrizetben marad a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatója – határozott a hétfői New York-i tárgyaláson a bíró.

A vád szerint a manhattani Sofitel szállodában talált DNS-nyomok az első vizsgálatok alapján bizonyítják a bűncselekményt. Nyomozás indult emellett annak a gyanúnak a tisztázása végett is, hogy Dominique Strauss Kahn követett-e el korábban hasonló dolgot. Az ügyész szerint a szabadlábra helyezéssel azt kockáztatták volna, hogy a Franciaországba távozik, és nem tér onnan vissza. A védelem szerint az IMF-vezér ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban.

Strauss-Kahnnak legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon.

Benjamin Brafman, az IMF-vezér sztárügyvédje csalódottságának adott hangot a bírói döntés miatt, de kijelentette: “a csata csak most kezdődött”. A tárgyaláson a védő kijelentette: “igen valószínű, hogy végül felmentik” Strauss-Kahnt.

Dominique Strauss-Kahn először jelent meg a bíróság előtt azóta, hogy a hétvégén bombaként robbant a hír: a manhattani Sofitel szálloda egy 32 éves szobalánya azzal vádolta meg, hogy meg akarta erőszakolni. A nő, aki amerikai lapértesülések szerint egy kétgyermekes guineai bevándorló, vasárnap több felsorakoztatott személy közül az IMF-vezért azonosította támadójaként.

A hétfői tárgyalásra érkező a vádlottat nem bilincselték meg, mint vasárnap éjjel, amikor bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatra szállították. A védelem szerint az IMF-vezér önként vetette alá magát ennek a vizsgálatnak; az a személy, akivel szombaton együtt ebédelt – médiaértesülések szerint ez a lánya volt – a tárgyaláson tanúsítani fogja, hogy a vádlott nem menekült el a szállodából, ahogyan azt róla állítják.
Rendőrségi források szerint a szállodából eltávozott vádlottra úgy sikerült rátalálni, hogy Strauss-Kahn felhívta a szállodában felejtett mobiltelefonját, és elmondta a személyzetnek, hogy a JFK repülőtéren tartózkodik. Ha bűnösnek találják, Strauss-Kahnt szexuális bűncselekmény és nemi erőszak miatt egyaránt 15 és 20 év közötti szabadságvesztésre ítélhetik, a törvénytelen fogva tartásért pedig tovább 3 évet szabhatnak ki rá. Az IMF vezérigazgatóját nem illeti meg diplomáciai mentesség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik