Nagyvilág

Földrengéssorozat Japánban

Földrengések sorozata rázta meg szerda éjjel Japán fő szigetét, Honsút.

Az amerikai földtani intézet mérései szerint a legerősebb földmozgás 6,1-es erejű volt. A helyi idő szerint csütörtök hajnalban 5 óra 57 perckor bekövetkezett földmozgás epicentruma Morioka várostól 190 kilométerre keletre a Csendes-óceánon, fészke pedig 11,2 kilométeres mélységben volt. Előzőleg 5,7-es és 4,1-es erejű földmozgás rázta meg Honsú északkeleti partvidékét. Helyi idő szerint 7 óra 35 perckor pedig egy újabb, 5,2-es erejű földrengés történt.

Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés, s szökőárriadót sem adtak ki a hatóságok.

A március 11-i, 9-es erejű földrengésben 28 ezer ember vesztette életét, és azóta több mint négyszáz olyan utórengést mértek már, amelyek magnitúdója meghaladta az ötöst. Szakértők attól tartanak, hogy a pusztító erejű földrengés miatt meggyengült épületek még jobban megrongálódhatnak az erős utórengések ismétlődése miatt.

Nem akart elköltözni

Öngyilkosságot követett el egy 102 éves japán férfi, hogy elkerülje a kitelepítést a Fukushima-1 sérült atomerőmű közeléből – jelentette a Jiji hírügynökség. Az aggastyán a létesítménytől mintegy 40 kilométerre lévő Iitate településen lakott, és a japán hatóságok hétfői döntése értelmében az ő faluja is a kiterjesztett kitelepítési övezetbe került. A japán kormány a zóna területének megnövelésével kapcsolatban hangoztatta, hogy nagyon nehéz kérdésről van szó, ennek ellenére felkérik a lakosságot, hogy a következő hónapban távozzon a kijelölt területről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik