Nagyvilág

Öt éve Izael még nem akart támadni

A Wikileaks által közzétett anyag szerint öt évvel ezelőtt még elutasították az izraeli védelmi minisztérium magas beosztású tisztségviselői a katonai támadást iráni nukleáris létesítmények ellen.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége által kiadott 2005. decemberi keltezésű sürgönyéből kiderül, hogy amerikai diplomaták tárgyaltak izraeli illetékesekkel, akik jelezték, hogy nincs esélye egy katonai támadásnak Irán ellen. Egy hónappal későbbi irat szerint Gary Ackerman amerikai képviselő találkozott Ariel Levitével, az izraeli atomenergiaipari bizottság helyettes vezetőjével, aki azt mondta neki, hogy az izraeli illetékesek többsége is ezen a véleményen van.

A diplomáciai irat szerint az izraeliek úgy gondolják, hogy “Irán tanult az iraki Osirak atomreaktor elleni támadásból”, és szerte az országban szétszórtan hajtja végre nukleáris programját, egyes elemeit pedig olyan helyeken valósítja meg, amelyek holléte Izrael számára ismeretlen.

Később egy beszélgetés során Levite azt mondta amerikai diplomatáknak, hogy Irán két-három éven belül szert tehet atomfegyverekre. Elismerte azonban, hogy ez a becslés pontatlan lehet, mivel Izraelnek nincsenek “világos és pontos ismeretei a titkos iráni programról”. Levite források közlése nélkül megjegyezte, hogy egyes híresztelések szerint Irán már beszerzett néhány robbanófejet Ukrajnától. Azt állította: Izrael tud róla, hogy Irán robotrepülőgépeket is vásárolt Kijevtől – olvasható az amerikai diplomáciai sürgönyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik