Nagyvilág

Mubarak: igazságtalan kampány áldozata vagyok

Amíg perre készülnek ellene, Mubarak magabiztosan védelmezi megcsappant hírnevét.

“Igazságtalan kampány” áldozatának mondta magát Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök az al-Arabíja arab hírtelevízióban vasárnap sugárzott hangos üzenetében, s azt bizonygatta, hogy sem neki, sem feleségének nincsenek javai vagy számlái külföldön.

“Nem hallgathatok a rágalmazó kampányok, valamint a magam és családom jó híre és becsülete elleni támadások láttán” – mondta az exállamfő, aki – a távozását követelő nagy tüntetések hatására – két hónapja, február 11-én mondott le hivataláról. Mint hozzátette, “sokat szenvedett az igazságtalan kampánytól”.

A hatalomból való távozása óta ez volt Mubarak első megszólalása a közvélemény előtt.

Az egyiptomi főügyész vasárnap bejelentette, hogy a békés tüntetők elleni erőszakért viselt felelősség és korrupció vádjával beidézte kihallgatásra Mubarakot és két fiát. A január 25-e és február 11-e közötti demonstrációkban mintegy 800 ember vesztette életét, és több ezren sebesültek meg a hatóságok szerint. A kiadott ügyészi közlemény szerint Mubaraknak és fiainak “közpénzek felhasználásával” kapcsolatos vádakra is felelniük kell majd a kihallgatáson, amelyre még nem tűztek ki időpontot.

A 82 éves exelnök és családja a lemondás óta a vörös-tengeri Sarm-es-Sejk üdülőhelyen tartózkodik. Egyiptomi tisztségviselők tagadják azokat a jelentéseket és híreszteléseket, miszerint Mubarak súlyos beteg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik