Nagyvilág

Egy éve történt a lengyel katasztrófa

Egész Lengyelország az egy éve történt, Lech Kaczynski lengyel államfő és kísérete életét követelő repülőgép-szerencsétlenségre emlékezik.

A tragédia színhelyén az áldozatok családtagjai emlékeztek meg szombaton hozzátartozóikról, majd az Anna Komorowska, a lengyel államfő felesége vezetésével érkezett csoport felkereste az 1940-ben a Katiny (Katyn) környéken kivégzett mintegy húszezer lengyel hadifogoly emlékhelyét.

“Ez a hely már mindörökre fájó seb a szívünkön és az emlékezetünkben. A sorsot nem lehet megváltoztatni, az időt nem lehet visszafordítani. De meg lehet őrizni az emlékeket és lehet segíteni egymásnak” – mondta Komorowska.

Vallási ceremóniák és utcai rendezvények kezdődtek vasárnap Lengyelországban. A szerencsétlenség oka, illetve az Oroszország és Lengyelország által lefolytatott vizsgálatok kapcsán megosztott lengyelek két megemlékezést tartanak: az egyik a hivatalos szertartás, a másikat az elhunyt elnök ikerfivére, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő szervezte.

Nyolc óra 41 perckor, az egy évvel korábbi katasztrófa pontos időpontjában Bronislaw Komorowski államfő és Donald Tusk kormányfő megkoszorúzta az áldozatok emléktábláját a Lengyel Hadsereg Templomában. Ezalatt Jaroslaw Kaczynski, aki bojkottálja a hivatalos megemlékezéseket, az elnöki palota előtt helyezett el koszorút támogatói lelkes tömege körében. Kaczynski hevesen bírálja a kormányt, amiért az átengedte a vizsgálat vezetését Oroszországnak, és nem utasította el az orosz vizsgálat megállapításait.

A Lech Kaczynsky elnököt, feleségét, valamint 88 állami tisztségviselőt és 8 főnyi személyzetet szállító Tu-154 elnöki repülőgép 2010. április 10-én zuhant le a Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtérnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik