Nagyvilág

Szudánban meggyilkoltak egy elrabolt ENSZ-katonát

A szudáni Dárfúrban fegyveresek elraboltak három kéksisakost, és egyiküket később meggyilkolták - közölték szerdán az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erői (UNAMID).

A szervezet tájékoztatása szerint egy katonájuk akkor halt meg, amikor fegyveresek kedden megtámadták a Dárfúr északi részén, Kutumnál lévő parancsnokságukat. A helyszínen tűzpárbaj bontakozott ki a kéksisakosok és a támadók között. A harcban egy fegyveres meghalt, de a többinek sikerült kereket oldani az UNAMID egyik járművével, valamint három túszul ejtett kéksisakossal.

A rendfenntartók közül kettőt később sikerült kiszabadítani, míg társukat holtan találták. A két életben maradt katona is megsebesült, egyikük súlyosan.

A Szudán nyugati részén fekvő Dárfúrban 2003 óta dúl polgárháború, amelynek az ENSZ becslése szerint 300 ezer, a központi szudáni hatóságok szerint tízezer halálos áldozata volt, s amely mintegy 2,7 millió embert tett hajléktalanná.

Az UNAMID szerint a közelmúltban a felkelők és a szudáni kormányhadsereg között az összecsapásokat az váltotta ki, hogy több mint 70 ezer ember érkezett a lakóhelyükről elűzöttek táboraiba Dárfúrba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik