Nagyvilág

Öldöklés zajlik Elefántcsontparton

Komoly harcok zajlanak Elefántcsontparton, már harmadik napja. Az ENSZ missziója (ONUCI) azt közölte, hogy az ország egyik nyugati városában néhány napja megölt 330 emberrel nagyrészt a tavaly megválasztott Alassane Ouattara elnököt támogató erők végeztek - tudatta a BBC.

Az ONUCI ugyanakkor arról is beszámolt, hogy több mint száz áldozatot viszont a hatalmához választási veresége ellenére ragaszkodó volt elnök, Laurent Gbagbo zsoldosai gyilkoltak le.

A nap folyamán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) Genfben azt is tudatta, hogy a szóban forgó Duekoue városában “március 29-én legalább nyolcszáz ember esett áldozatul a helyi közösségen belül kitört erőszaknak”. “Kollégáink több száz holttestet láttak heverni az utcákon. Hétfő óta több tízezer ember menekült el a térségből” – jelentette ki Genfben Dorothea Krimitsas, az ICRC szóvivője.

Duekoue március 29-i elfoglalása megnyitotta az utat Ouattara erői előtt Elefántcsontpart szinte összes olyan déli térsége felé, amelyet korábban Gbagbo erői ellenőriztek – így mindenekelőtt az ország politikai székhelye Yamoussoukro és a kakaóexport szempontjából stratégiai fontosságú San Pedro kikötőváros felé. A városban ugyanakkor féktelen fosztogatások kezdődtek.

A nyugat-afrikai országban egyes források szerint több ezren vesztették életüket, illetve sebesültek meg a vitatott kimenetelű novemberi elnökválasztást követő összecsapásokban.

Az ICRC és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által közölt adatok szerint azóta csak az ország legnagyobb városát, Abidjant egymillió ember hagyta el. A szomszédos országokba – Ghánába és Libériába – összesen mintegy 130 ezren menekültek a harcok elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik