Nagyvilág

A NATO átvette a líbiai hadműveletek irányítását

Hivatalosan is átvette a NATO csütörtök reggel az Egyesült Államoktól a líbiai hadműveletek irányítását - közölte az észak-atlanti szervezet egyik diplomatája.

Közép-európai idő szerint reggel 8 órakor vette át az irányítást a NATO nápolyi parancsnoksága Charles Bouchard kanadai tábornok vezetésével.

Az észak-atlanti szövetség nem támogatja azokat az amerikai és brit felvetéseket, amelyek szerint az ENSZ líbiai műveletekre adott felhatalmazása lehetővé teszi a Moammer Kadhafi csapatai ellen harcoló lázadók felfegyverzését – jelentette ki a NATO főtitkára.

Anders Fogh Rasmussen pénteken stockholmi sajtóértekezletén azt mondta, a NATO álláspontja az, hogy “mi ott a líbiai emberek védelmét kell szolgáljuk, és nem a felfegyverzésüket”. Ami a NATO-t illeti, “a fegyverembargó érvényesítésére összpontosítunk” – mondta.

Civil áldozatok után vizsgálódnak

A katonai szervezet kivizsgálja továbbá, hogy valóban haltak-e meg civilek a Líbia elleni bombázásokban. Az észak-afrikai ország elleni katonai műveleteket vezető kanadai tábornok, Charles Bouchard a vizsgálatok megindításáról azután beszélt, hogy egy Tripoliban tartózkodó olasz püspök bejelentette, negyven civil halt meg a líbiai főváros Buszlim nevű kerületében, amikor a bombázások összedöntöttek egy házat. Giovanni Innocenzo Martinelli arról nem beszélt, hogy pontosan mikor történt az eset.

“A NATO teljes egészében végre fogja hajtani az ENSZ BT határozatának erre vonatkozó részét” – hangsúlyozta, emlékeztetve rá, hogy a Biztonsági Tanács 1973-as számú határozatának célja “a civil lakosság megóvása egy olyan helyzettől, amely humanitárius katasztrófává fajulhat”.

A NATO-tagállamok nagykövetei vasárnap este Brüsszelben határoztak arról, hogy a katonai szövetség fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul. A NATO-műveletnek az “Egyesített védelmező” (Unified protector) kódnevet adták.

A NATO már a múlt héten magára vállalta a fegyverembargó ellenőrzését, és vasárnaptól részt vett a légtérzárlat érvényesítésében is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Irán értékes időt nyer az arab forradalmakkal (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik