Nagyvilág

Fukushima: újabb kitelepítések?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési zóna további kiterjesztését javasolta szerdán.

A NAÜ munkatársai az atomerőműtől északnyugatra fekvő hétezer lakosú Iitate helységben a legmagasabb sugárértéket mérték – közölte szerdán Bécsben Denis Flory, az ügynökség nukleáris biztonsági szakembere. Az érték meghaladja a sugárzásnak azt a szintjét, amelynél a NAÜ már a lakosság eltávolítását javasolja. Ugyanakkor a szakértők hangsúlyozták, hogy a magas értéket csupán egy helyütt regisztrálták, és azt sem folyamatosan.
Elena Buglova, a NAÜ egyik illetékese szerint az érték négyzetméterenként két megabecquerelt mutatott, “ami duplája annak a szintnek”, amelynél az ügynökség kitelepítést javasol. Iiate 40 kilométerre fekszik a reaktortól, eddig 20 kilométeres körzetben evakuálták a lakosságot, és 30 kilométeres körzetében arra szólították fel az embereket, hogy tartózkodjanak otthonukban.

A fukusimai válság tanulságainak megvitatására a NAÜ június 20-24. között nemzetközi miniszteri konferenciát hívott össze – jelentették bécsi források a nap folyamán. A NAÜ főigazgatója, Amano Jukija még hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szándéka szerint a tagállamok megvitatnák a japán katasztrófára adott választ, továbbá megbeszélnék, hogy milyen módon előzhetnék meg megismétlődését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik