Nagyvilág

Már vízen is folyik a harc Líbiában

Amerikai erők tüzet nyitottak három líbiai hajóra, Kadhafi erői visszafoglalták en-Naufalíja városát, Amerika propagandával gyengítené a líbiai vezető katonai erejét. Kadhafi szerint a Nyugat irtóhadjáratot folytat népe ellen.

Hétfő éjjel három líbiai hajó – köztük a parti őrség egyik vízi járműve – megtámadott egy kereskedelmi hajót a Tripolitól 200 kilométerre keletre található Miszráta kikötőjében. Válaszul az amerikai haditengerészet P-C3 Maritime Patrol, illetve az amerikai légierő A-10 Thunderbolt repülőgépe tüzet nyitott a támadókra. A líbiai parti őrség 12 méteres, Vittoria nevű hajóját partra kellett vontatni. A másik két kisebb hajó közül az egyik megsemmisült, a másikat pedig sorsára hagyta a legénység.

Kontaktcsoport lesz

Kontaktcsoport létrehozásáról döntöttek a kedden Londonban rendezett nagyszabású nemzetközi Líbia-konferencia részvevői. A brit külügyminisztérium szerint a csoport fő feladata a Líbiával kapcsolatos további nemzetközi erőfeszítések összehangolása lesz. A kontaktcsoport első értekezletét Katarban tartják.

Tizenkét-tizenöt tagú lesz a Líbia ügyében létrejövő nemzetközi kontaktcsoport, amelyben valószínűleg nemzetközi szervezetek is részt vesznek – mondta a konferencia után Martonyi János. A magyar külügyminiszter elmondta: a kontaktcsoport feladata a Líbiával kapcsolatos politikai koordináció lesz. Martonyi János szerint a londoni értekezleten nagyon széleskörű, átfogó nemzetközi egyetértés jött létre az alapvető kérdésekben, köztük abban, hogy a katonai műveleteket folytatni kell, mivel változatlanul fennáll az ezt indokló helyzet, vagyis az, hogy az embereket meg kell védeni az őket támadó kormányuktól.

Elkészült a program

A líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa közzétette az ország jövőjére vonatkozó első politikai programját, s abban legfőbb célként egy demokratikus jogállam megteremtését tűzte ki célul. Az egyfajta ideiglenes parlamentként működő testület nyilatkozatában kötelezettséget vállal egy demokratikus alkotmány kidolgozására, a szabad és demokratikus választások biztosítására, valamint a polgári és szabadságjogok szavatolására.

“Arra kérünk mindenkit, hogy segítsen, s ezen belül az egyik dolog, hogy ifjainknak adjanak jobb fegyvereket” – mondta Londonban Mahmúd Samman, a tanács szóvivője. Az emberek persze mindenekelőtt a politikai támogatásra vágynak, a fegyverekkel való támogatásra azonban hasonlóan szükségük van – mondta a szóvivő.

Kadhafi kezén en-Naufalíja

A Kadhafihoz hű erők visszafoglalták a felkelőktől en-Naufalíja városát – közölték maguk a felkelők és szemtanúk. A nyugati koalíció légitámadásainak köszönhetően a felkelők eddig viszonylag gyorsan haladtak előre nyugat, vagyis a főváros, Tripoli felé. Kadhafi szülővárosa, Szirt előtt azonban meg kellett torpanniuk. A felkelők hétfő reggel azt állították, hogy Szirt már a birtokukban van. Ezt azonban semmi nem támasztotta alá, sőt több tudósító arról számolt be, hogy a városban csak kormánykatonákat látni, és nyugalom van. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Gyengítés propagandával

A nyugati koalíciós erők nem csak fegyverrel, de propagandával is gyengíteni igyekeznek Moammer Kadhafi líbiai vezető erejét. Az észak-afrikai ország légterében egy amerikai repülőgépről a kormánykatonáknak szánt üzeneteket sugároznak, és szórólapokat dobnak le az ő ellenőrzésük alatt lévő területeken – közölték kedden amerikai tisztségviselők.

Az üzenetekben Kadhafi utasításainak nem teljesítésére, a harcok befejezésére és hazavonulásra szólítják fel a katonákat.
Bár a Pentagon mindennap részletesen beszámol arról, hogy hány bombát dobtak le Líbiában, a propagandakampányról eddig nagyon keveset közöltek.

Francia nagykövet tart Bengázi felé

Franciaország nagykövetet nevezett ki a líbiai ideiglenes nemzeti tanács mellé, és a diplomata már úton van Bengázi felé – szivárogtatta ki Párizsban kedden egy illetékes. Antoine Sivan nagykövet vasárnap indult el Egyiptomon keresztül az állomáshelye felé. Franciaország volt az első állam, amely a líbiai nép jogos képviselőjének ismerte el a nemzeti tanácsot.

Londoni értesülés szerint az amerikai kormány is kinevezett egy küldöttet Bengáziba, aki rövidesen a helyszínre érkezik. Lényegében ugyanezt az értesülést adta közre az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is.

Nem kerülne bíróság elé Kadhafi

Londoni értesülések szerint az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia kész elállni attól, hogy bíróság elé állítsák Moammer Kadhafit, ha azonnal lemond a hatalomról, és elhagyja Líbiát. Az értesülés néhány órával a brit fővárosba összehívott, Líbiával foglalkozó nemzetközi konferencia kezdete előtt szivárgott ki. Az értekezleten résztvevők kísérletet tesznek arra, hogy tervet dolgozzanak ki a Líbiában kialakult helyzet politikai rendezésére. Diplomáciai források információi szerint a fórumon megvitatandó egyik legfőbb kérdés az, hogy mi legyen Kadhafinak és családjának a sorsa.

Bár London és Párizs ragaszkodik ahhoz, hogy Kadhafit állítsák bíróság elé, nem zárják ki, hogy esetleg kompromisszumot kössenek. Ennek értelmében a líbiai vezető mentesülne a bírósági eljárás alól, ha lemondana a hatalomról, és önkéntes száműzetésbe vonulna.

Szakértők szerint a líbiai konfliktus elhúzódik, és azzal fenyeget, hogy destabilizálja a helyzetet egész Észak-Afrikában.

Kadhafi: Nyugat irtóhadjáratot folytat

“Vessenek véget kegyetlen és igazságtalan támadásuknak Líbia ellen. (…) Hagyják Líbiát a líbiaiakra” – idézi a JANA hivatalos líbiai hírügynökség Kadhafi üzenetét a Líbiával foglalkozó londoni nemzetközi konferencia résztvevőihez. Kadhafi Hitler európai katonai kampányához hasonlította a nyugati koalíció líbiai fellépését. Szerinte a nyugati koalíció “irtóhadjáratot” folytat népe ellen, és elpusztít egy fejlődő országot. Kadhafi felszólította a londoni értekezlet résztvevőit, hogy hagyják az Afrikai Unióra a líbiai válságkezelést. Hozzátette, hogy Tripoli elfogadja a szervezet minden döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik