Nagyvilág

Kadhafi katonái azt hiszik, terroristák ellen harcolnak

A lázadók által őrzött bengázi kórházban lábadozó, foglyul ejtett katonák szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető hazudott nekik, hogy harcra kényszerítse őket honfitársaikkal.

Meglepettségükről beszélnek, hiszen az “ellenség” sem az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjaihoz, sem a Moszad izraeli titkos ügynökeihez, sem külföldi zsoldosokhoz nem hasonlít. Márpedig a rezsim így írta le őket.

A március 20-án fogságba esett 25 éves tartalékos, Azúmi Ali Mohamed feladata az volt, hogy az al-Kaida, valamint a zsoldosok ellen harcoljon. Legnagyobb megdöbbenésére saját honfitársai ellen fogott fegyvert. Állítása szerint Tripoliban minden mobiltelefont elvettek, nehogy a kormány üzenetével ellentétes külső információk megzavarják az emberek fejét. A gondos ápolás és a felkelők alaposabb megismerése után Mohamed most már biztos benne, hogy ha lábra áll, Kadhafi erői ellen fog majd fegyvert.

A negyven éves karrierkatona, Musztafa Mohamed Ali március 18-án belesétált a lázadók csapdájába. Hat golyót kapott, de túlélte – három társa már nem járt ilyen jól. Alinak úgy tálalták a keleti felkelés hátterét, hogy a helyszínen tevékenykedő szíriai, tunéziai és egyiptomi zavarkeltőket izraeli ügynökök fogadták fel és látták el kábítószerrel.

“Hűséges voltam, de miután felfedeztem az igazságot, már nem vagyok az” – magyarázta. “Bengáziban olyan fiatalokat találtam, akik forradalmat indítottak azért, hogy eloszlassák a sötétséget, amelyben élünk.”

A felkelők azt ígérték Alinak és Mohamednek, hogy a rezsim megbuktatása után hazaengedik őket családjukhoz.

A 30 éves Vanisz Ibrahim Hasszan a bengázi repülőterének visszavétekére rendelt harckocsija rakéta-találatot kapott. A férfi háta, jobb keze, feje és lába a felhevült fémmel érintkezve megégett. Hasszan is meg volt győződve róla, hogy a terroristák ellen mozgósították.

Az orvosok és ápolók igyekeznek megfeledkezni arról, hogy betegeik a másik táborba tartoztak. “Ellátom őket, mert emberi lények, s mert muszlim vagyok” – mondta egy orvos egyik páciense röntgenfelvételét vizsgálva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik