Nagyvilág

Európába is elért a radioaktivitás Japánból

Európába is elértek már Japánból igen kis mennyiségű radioaktív részecskéket tartalmazó légáramlatok.

Szerdán Izlandon regisztráltak rendkívül csekély radioaktivitást a német Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) szerint.

A jód 131-es izotópjának értéke Reykjavíkban az észlelési határ közelében volt, más izotópok jelenlétét nem lehetett megállapítani. A ZAMG hangsúlyozta, hogy az emberek egészségét Európában semmilyen, a japáni radioaktivitással kapcsolatos veszély nem fenyegeti.

Az Európai Unióban (EU) nem észleltek megemelkedett sugártartalmat a Japánból származó élelmiszerek vizsgálatakor – közölte John Dalli egészségügyi és fogyasztói biztos szerdán Brüsszelben. Az EU már a múlt héten felszólította a 27 tagországot a Japánból érkező élelmiszerek vizsgálatára. Az első eredmények most futottak be.

Amennyiben egy tagállam sugárszennyezett élelmiszert talál, az unió élelmiszerbiztonsági területen működő gyorsriasztási rendszere (RASSF) útján tájékoztathatja erről a többi EU-országot. Az EU-bizottság szerint azonban Európában igen kicsi a japán élelmiszerek aránya: tavaly a 27 tagország csupán 65 millió euró értékben hozott be azokból, főként halat és tenger gyümölcseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik