Nagyvilág

Líbia: elrendelte az ENSZ a légtérzárat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön New Yorkban megszavazta a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot. A francia kormányszóvivő szerint éhány órán belül csapást indíthatnak.

A 15 tagú BT két állandó tagja, Oroszország és Kína nem élt a vétójogával, de tartózkodott a szavazásnál, s hasonlóképpen járt el India, Brazília és Németország is. A határozat egyúttal befagyasztja a Líbiai Nemzeti Olajkorporáció és az ország központi bankjának kintlévőségeit a két intézménynek Moammer Kadhafi ezredessel fennálló szoros kapcsolatai miatt.

A Líbia elleni csapásmérések “gyorsan, néhány órán belül megkezdődnek” – közölte péntek reggel az RTL rádiónak Francois Baroin francia kormányszóvivő, hozzáfűzve, hogy Franciaország is részt vesz a műveletben. A szóvivő azonban arra nem tért ki, hogy pontosan mikor, hogyan, milyen célpontok ellen és milyen formában kezdődik meg a támadás. Leszögezte azt is: a katonai intervenció nem Líbia megszállását célozza, hanem a líbiai nép védelmét szolgálja, és lehetővé teszi neki, hogy utolsó leheletéig harcoljon szabadságáért és a Kadhafi-rezsim megdöntéséért.

Amerikai diplomáciai vezetők csütörtökön azt hangoztatták, hogy a légtérzár létrehozása önmagában nem elegendő, a BT-határozatnak felhatalmazást kell adnia arra is, hogy légicsapásokat mérjenek Kadhafi tankjaira és nehéztüzérségére is. A BT-határozat “minden további intézkedést” jóvá hagyó kitétele ezt az igény tűnik kielégíteni.

Kanada és Norvégia után Lengyelország és Dánia is jelezte pénteken, hogy részt vállal a Kadhafihoz hű erők elleni hadműveletekből. Nagy-Britannia támadó és felderítő repülőgépekkel csatlakozik a Líbiával kapcsolatos ENSZ-határozat betartatását célzó nemzetközi művelethez – közölte a brit miniszterelnök.

Németország azonban nem vesz részt egy líbiai háborúban – jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter. Hozzátette ugyanakkor, hogy kormánya nyomatékosan támogatja a líbiai vezetés elleni büntetőintézkedések súlyosbítását. “Kizárt”, hogy Oroszország részt vegyen egy líbiai katonai intervencióban – jelentette ki a hadsereg vezérkari főnöke, Nyikolaj Makarov tábornok.

Vasárnap vezethetik be a légtérzárat

Vasárnap vagy hétfőn kezdődhet meg a líbiai légtértilalmi övezet bevezetése, Moammer Kadhafi légierejének földre kényszerítése – mondták név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

Alain Juppé francia külügyminiszter viszont közvetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának a légtértilalom bevezetéséről döntő szavazása előtt figyelmeztetett: már nincs sok idő a beavatkozásra. “Ez talán csak órák kérdése” – mondta. Egy ENSZ-diplomata szerint Katar és az Egyesült Arab Emírségek részt vesz majd a katonai akcióban.

Olaszország kész rendelkezésre bocsájtani katonai támaszpontjait a BT által jóváhagyott légtértilalmi övezet létrehozásához – mondta egy olasz kormányzati forrás a Reuters hírügynökségnek.

Egy NATO-diplomata szerint a tagállamok képviselői pénteken összeülnek, hogy megvizsgálják, miként reagáljon a katonai szövetség a BT-határozatra. Az Európai Unió pénteken üdvözölte az ENSZ BT döntését. Az EU “saját mandátumának, illetve képességeinek keretében” kész a határozat végrehajtására – szögezte le közleményben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Bengáziban ünnepeltek

Ünnepléssel fogadták Bengáziban, a líbiai felkelők “fővárosában” a lakosok az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát az észak-afrikai ország feletti légtértilalmi övezet létrehozásáról, illetve arról, hogy “minden szükséges eszközt” be lehet vetni a civil lakosság védelmére: ez utóbbi ugyanis valószínűleg a líbiai haderő elleni katonai csapásokat is lehetővé teszi majd.

Helyszíni beszámolók szerint az egész városban lövések zaja hallatszott: az emberek a levegőbe lövöldöztek örömükben. A kocsik sofőrjei dudáltak, miközben több száz fiatal gyűlt össze az Átmeneti Nemzeti Tanács (a felkelők által létrehozott vezető testület) székháza előtt.

Moammer Kadhafi csütörtökön azt közölte, hogy a kormányerők már aznap este támadást indítanak Bengázi ellen. Ezt a közlést azonban a legtöbb megfigyelő inkább a pszichológiai hadviselés részének tekintette, mert a kormányerők csütörtökön még 130 kilométerre voltak a felkelők központjától.

Tripoli kész a tűzszünetre

Ellentmondásosan reagált a döntésre a tripoli vezetés: Haled Hajim külügyminiszter-helyettes egy nyilatkozatában azt állította, hogy a határozat az ország egységét és stabilitását fenyegeti, ám később ugyanő egy sajtóértekezleten azt közölte, hogy országa pozitívan reagál majd az ENSZ-döntésre, s készek egy tűzszünetre a felkelőkkel.

Ugyanakkor az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában a BT-határozat kapcsán a külügyminiszter-helyettes a nemzetközi közösség összeesküvéséről beszélt, s arról, hogy az olyan országok, mint Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok meg akarják osztani az országot. Szerinte a BT-döntés “felhívás a líbiaiaknak, hogy gyilkolják egymást”.

Moammer Kadhafi líbiai vezető még a BT-határozat előtt, egy portugál médiának nyilatkozva azt állította, hogy kormányzata nem ismeri majd el a testület döntését. Eközben a CNN amerikai hírtelevízió azt jelentette, hogy a líbiai vezetés taktikát váltott, s immár nem akar támadást intézni a felkelők központja, Bengázi ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik