Nagyvilág

Elhárulhat a katasztrófaveszély Japánban

Meghaladja az ötezret a Japánt sújtó múlt heti földrengés és cunami azonosított halálos áldozatainak száma. Várhatóan délutánra részlegesen helyreállhat a fukushimai atomerőmű áramellátása, így újra elindulhat a fűtőelemek hűtése.

A csütörtöki összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606. Az ezt megelőző, szerdai adatsorban 3771 halott szerepelt.

Amerika felé tartanak a részecskék

Kismértékben radioaktív részecskék haladnak kelet felé a természeti katasztrófa nyomán megrongálódott japán atomerőmű felől, és napokon belül elérik Észak-Amerikát – közölte egy svéd szakértő. Lars-Erik De Geer, a Svéd Védelmi Kutatóintézet kutatási igazgatója a nukleáris fegyverkísérletek nyomait észlelő nemzetközi megfigyelő hálózat adataiból idézett.
A szakértő – miközben hangsúlyozta, hogy emberre nem veszélyes sugárszintekről van szó – előrevetítette annak lehetőségét, hogy ezek a részecskék az Atlanti-óceánon át folytatják útjukat és végül eljutnak Európába is.

“Nem szokványos eseményről van szó” – mondta telefon nyilatkozva. Ugyanakkor a sugárzás mértéke nem magas, semmilyen szempontból nem veszélyes – tette hozzá. Meggyőződését fejezte ki, hogy a részecskék az északi félteke egész területén észlelhetőek lesznek. De Geer hozzáfűzte, hogy korábban, amikor Kína atomfegyver-kísérleteket hajtott végre, mindig hasonló felhők jelentek meg anélkül, hogy bárki törődött volna velük.

Ismét lehet áram az atomerőmű környékén

Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy a Kyodo japán hírügynökség szerint délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása. Az atomerőművet üzemeltető cég szóvivője csütörtökön közölte: az új áramvezeték szinte teljesen elkészült. Ha újra lesz áram, akkor a szakértők szerint be lehet indítani a szivattyúkat, amelyek a reaktorokat és a fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencéket vízzel töltik fel, s ezzel lehűtik. Míg ez megvalósul a japán hadsereg helikopterei nagy mennyiségű vizet zúdítottak a fukusimai atomerőmű két reaktorára, hogy így próbálják hűteni az ottani fűtőrudakat.

Az NHK japán közszolgálati tévécsatorna egyenes adásban mutatta a műveletet, amelynek során CH-47 Chinook típusú helikopterek repültek át az atomerőmű felett, s négy ízben 7500 liter tengervizet zúdítottak a létesítmény hármas, illetve négyes reaktorára. Egyelőre nem tudni, sikerrel járt-e a bevetés. A japán védelmi minisztérium közlése szerint egy-egy helikopter személyzete a radioaktivitás szintje miatt legfeljebb 40 percet tölthetett az erőmű térségében. A japán hatóságok már szerdán is megpróbálkoztak egy hasonló akcióval, de akkor a túl nagy sugárzási értékek miatt fel kellett függeszteni a műveletet.

A japán haderő helikoptere tengervízzel hűti a reaktor fűtőelemeit Fotó: Asahi Shimbun / MTI

A japán haderő helikoptere tengervízzel hűti a reaktor fűtőelemeit Fotó: Asahi Shimbun / MTI

A fűtőrudak hűtése létfontosságú. Gregory Jaczko, az amerikai Nukleáris Szabályozási Bizottság (NRC) vezetője szerdán azt közölte, hogy a japán erőmű egyik, a nukleáris fűtőanyag tárolására szolgáló pihentető medencéjében már egyáltalán nincs víz. Ha ez igaz, akkor semmi sem akadályozza az itt lévő fűtőrudak túlhevülését, s összeolvadását, ami pedig jelentős radioaktív szennyezést bocsájthat a levegőbe.

A nukleáris veszély miatt a svájci, a francia, az olasz és a brit hatóságok is azt tanácsolták állampolgáraiknak, hogy hagyják el Japán északi részét és Tokió körzetét. Szerbia és Horvátország pedig a szigetországból való távozásra sürgette polgárait. Maguk a japánok viszont a beszámolók szerint megdöbbentően nyugodtak, fegyelmezettek.

Áramszünet lehet Tokióban

Fennáll a veszélye annak, hogy csütörtök este váratlanul következik be egy áramszünet Tokióban és környékén, s ez sokáig fog tartani, ha a fogyasztás akkor nagyobb lesz, mint reggel volt – jelentette ki a japán kereskedelmi miniszter.

A TEPCO regionális áramszolgáltató korábban közölte, hogy területén szükség lesz viszonylag rövid ideig tartó ütemezett áramszünetekre. A csütörtök reggeli fogyasztás majdnem elérte a TEPCO maximális kapacitását, és általában az esti fogyasztás a legnagyobb mértékű – tette hozzá Kaieda Banri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik