Nagyvilág

Újabb robbanás a japán atomerőműben

Robbanás történt hétfőn az észak-japán atomerőmű a hármas blokkjában. A fűtőelemek telesen szárazra kerültek, így nagy esély van arra, hogy egy harmadik robbanás is bekövetkezik az erőműben.

A japán katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőműben a technikusok hétfőn újabb kísérletet tettek a 2. reaktorblokk hűtésére, és már 30 centiméter magasan vezettek be tengervizet a fűtőelemekre. A fűtőelemek ebben a reaktorban a Kyodo hírügynökség szerint teljesen szárazra kerültek, ami azt jelenti, hogy már nem lehet tovább hűteni őket. Emiatt jelentősen megnőtt a veszélye annak, hogy a fűtőelemek megolvadnak, és egy újabb, harmadik robbanás következik be az erőműben.

Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a második robbanás ellenére ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet. A detonációban kilenc ember megsérült, egyelőre nem lehet tudni, súlyos-e az állapotuk.

Szombaton ugyanennek a Fukusima-1 erőműnek egy másik – az egyes számú – blokkjában következett be robbanás.
Akkor és feltehetően most is az történt, hogy a fűtőelemeket körülvevő hűtővíz szintjének a csökkentésekor hidrogén szabadult fel, amely a reaktor acélburka és az azt borító beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant, aminek következtében a külső betonréteg jórészt leomlott, de a fűtőelemeket rejtő acéltartály nem károsodott.

Az atomerőmű működését felfüggesztették a pénteki 9-es erősségű földmozgás után, de így is leállt a hűtőrendszer néhány reaktorblokkban, azokat ezért mesterségesen, tengervízzel kezdték hűteni, hogy elejét vegyék a fűtőrudak leolvadásának.

Újabb robbanás történhet

Elfolyt a földrengés sújtotta, észak-japáni Fukusima-1 atomerőmű 2. számú reaktorának hűtővize is hétfőn, ami miatt fennáll annak veszélye, hogy robbanás következik be ebben a blokkban is, mint korábban a másik kettőben – közölte az erőművet üzemeltető Electric Power Co.

A cég egyik tisztségviselője elmondta, hogy az alkalmazottak tengervízzel fogják helyettesíteni az elfolyt hűtőfolyadékot, de más módszerekkel is igyekeznek csökkenteni a robbanásveszélyt, például szellőztetéssel csökkentik a nyomást.

Három reaktorában is túlhevülés fenyeget

A japán katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű három reaktorában is a túlhevülés és a fűtőelemek megolvadása fenyeget, ami radioaktív anyag környezetbe kerüléséhez vezethet – közölte hétfőn Edani Jukio kormányszóvivő a Kyodo hírügynökség szerint.

Amint az erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, a 2. számú blokkban az olvadás már meg is kezdődhetett. Ugyanis ott hétfőn a hűtővíz elfolyása miatt a fűtőelemek kétszer is majdnem teljesen szárazra kerültek, és a reaktor környékén fokozott radioaktivitást mértek. A TEPCO technikusai a hűtővíz szintjének lecsökkenése után csak két órával tudtak a reaktorba tengervizet pumpálni, amely azután ismét ellepte a fűtőelemeket.

Ha a vízszint lecsökken, az üzemanyag-rudak nincsenek folyamatosan víz alatt, akkor felhevülnek, burkolatuk megsérülhet, szélsőséges esetben maguk a rudak megolvadhatnak. Ha már nem lehet megakadályozni, hogy megolvadjanak, akkor izzó anyaguk átkorrodálhatja a reaktortartály falát is, és akkor sugárszennyeződés kerül a szabadba. A gyors korrózió eredményeként hidrogén szabadul fel, amely levegővel keveredve berobbanhat. A kormányszóvivő közlése szerint nem valószínű, hogy a robbanás bekövetkezik.

A Tokiótól 250 kilométerrel északra található, hat reaktorból álló erőmű két másik blokkjában korábban történt egy-egy robbanás a hűtővíz elfolyása miatt: az 1. számú blokkban szombaton, a 3. számúban pedig hétfőn. Az erőmű 20 kilométeres körzetében lakó hetven-nyolcvanezer embert kitelepítettek.

Amano: a reaktortartályok épek

A Japán kormány segítséget, egy szakértői csoport helyszínre küldését kérte hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ) a Fukusima-1 atomerőműben bekövetkezett robbanások miatt – közölte a japán Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója a szervezet bécsi székhelyén.

A főigazgató ezt megelőzően zárt ajtók mögötti, műszaki jellegű tanácskozást tartott beosztottaival, és ezen megbeszélést folytattak a segítségnyújtás részleteiről. A NAÜ már pénteken, a 9-es erősségű földrengés és a szökőár után azonnal felajánlotta segítségét Japánnak.

Amano közölte, hogy bár a rengés kárt tett a japáni erőművekben is, a tenger pedig elárasztott közülük többet, valamint megszűnt az áramellátásuk, minden erőművi reaktortartály ép maradt, és minimális a környezetbe került radioaktív anyag mennyisége.

“A modern kori történelem egyik legkatasztrofálisabb természeti csapása történt, amelynek egyelőre nem ismerjük a kiterjedtségét. Részvétemet nyilvánítom a japán lakosságnak és a kormánynak” – olvasható a főigazgató közleményében.

“A japán hatóságok szélsőségesen nehéz körülmények között, megfeszített erővel dolgoznak, hogy stabilizálják az atomerőműveket, és helyreállítsák a biztonságot. Nem akarunk okosabbak lenni azoknál, akik a helyszínen vannak.

Mindazonáltal tudni kell, hogy az üzemeltetőket is érték emberi tragédiák” – közölte a főigazgató, hozzátéve, hogy a pénteki földrengés óta a NAÜ baleseti és sürgősségi központjának szakemberei a nap 24 órájában dolgoznak.

Kétezer holttest a tengerparton

Két helyszínen, összesen kétezer holttestet találtak hétfőn a japán a fővárostól északra, a földrengés és szökőár sújtotta Mijagi kormányzóságban – jelentette a Kiodo japán hírügynökség. A tetemeket a tengerparton fedezték fel; feltehetően a víz sodorta őket oda. Ezzel jelentősen megnőtt a pénteki katasztrófa veszteségmérlege: eddig 1597 halálos áldozatot azonosítottak, és 1481 eltűntet tartottak nyilván. Ebben nincs benne az a legalább kétszáz, de legfeljebb 300 ember, akik Mijagi prefektúra székhelyén, Szendaiban vesztették életüket, de akiknek a holttestéhez egyelőre nem fértek hozzá a mentők.

Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.
A szerencsétlenség sújtotta északkeleti partvidéken több millióan vannak immár három napja víz, élelmiszer vagy fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Kétmillió háztartásban továbbra sincs áram, és az embereknek négy-öt órát kell sorban állniuk, hogy üzemanyaghoz jussanak.

A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék a mentést. Eddig 120 ezer takarót, 120 ezer palack vizet és 110 ezer liter üzemanyagot, valamint élelmiszert juttattak el a katasztrófa sújtotta övezetbe. Ugyanakkor közölték, az áramszolgáltatás helyreállítása több napig is eltarthat.

Pénteken 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partjait; a földmozgásnak és az azt követő szökőárnak egyes becslések szerint akár tízezer halálos áldozata is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik