Nagyvilág

Nem lottózhatnak a német munkanélküliek

Németország kölni tartományi bírósága megtiltotta a helyi szerencsejáték-társaságnak, a Westlottónak, hogy sportfogadási szelvényt adjon el munkanélküli-segélyen lévőknek; ha ismét munkanélkülit engednének fogadni, 250 ezer euróra büntetnék a céget - írta a Népszava.

A lap szerint a döntés hatalmas nyilvánosságot kapott, és még ennél is nagyobb megütközést keltett Németország-szerte. A lottózókat üzemeltetők állásfoglalást várnak: hogyan kéne viselkedniük, például van-e joguk igazoltatni a lottózókat. A Westlotto azonnal fellebbezést jelentett be az ítélet ellen, mivel – mint kiderült – az eljárás mögött egyik konkurense áll.

A düsseldorfi Westdeutsche Zeitung című lap szerint a konkurens Tipico által megbízott személyek jártak a Westlotto fogadóirodáiban, ahol a fogadási szelvény vásárlása előtt jól hallható beszélgetést folytattak egymással arról, hogy milyen nehezen is tudnak megélni a munkanélküli-segélyből. Bár a szelvényt árusító személyzet hallotta a párbeszédet, tehát tudhatta, munkanélküliek akarnak fogadni, minden további nélkül eladta nekik a szelvényeket.

Ezek után a Tipico a német szerencsejáték-törvényre hivatkozva fordult a bírósághoz. A törvény ugyanis kimondja: nem szabad elfogadni a fogadást játékfüggőktől, kiskorúaktól és olyan személytől, aki különösen kis jövedelemből tartja fenn magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik