Nagyvilág

Tüzet nyitottak a tüntetőkre Szaúd-Arábiában

A szaúdi rendőrség tüzet nyitott a demokratikus reformokat követelő tüntetők egy csoportjára a Szaúd-Arábia keleti olajtermelő tartományában fekvő Qatif városában.

Egy az Associated Press hírügynökségnek nyilatkozó szemtanú szerint a hatóságok először kábító gránátokat lőttek a tüntetők felé, majd tüzet nyitottak, menekülésre késztetve a demonstrálókat. A szemtanú szerint a rendőri akcióban legalább egy demonstráló megsérült.

A tüntetők már második napja vonultak az utcára a keleti városban a politikai foglyok szabadon engedését követelve, annak ellenére, hogy az országban betiltották az utcai megmozdulásokat, a biztonsági erők pedig kemény fellépést ígértek a tüntetők ellen.

A szaúdi vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy a Tunéziából és Egyiptomból indult arab tüntetési hullám ne terjedjen át az olajban gazdag királyságra. A rijádi kormány, hogy elejét vegye a demonstrációk kirobbanásának, a múlt hónapban egy 36 milliárd dolláros, többek között kedvező lakáshiteleket, adósság-elengedést, illetve a munkanélkülieknek nyújtott segélyeket tartalmazó gazdasági csomagot jelentet be.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megvédik egymást az öböl menti monarchiák (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik