Nagyvilág

Amerikai hírszerzés: Kadhafi felülkerekedhet

A líbiai konfliktusban a Moammer Kadhafi ezredeshez hű erők "hosszú távon felül fognak kerekedni" - jelentette ki az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.

JamesClapper, aki 16 amerikai hírszerző szolgálat működésének koordinátora, a szenátus védelmi bizottsága előtti meghallgatásán rámutatott, hogy a líbiai légvédelem, beleértve a radarokat és a föld-levegő rakétákat, “elég jelentős” erőt képvisel.

A hírszerzési igazgató szerint a felfegyverkezett civilekből és átállt katonai egységekből álló felkelő erők nehéz idők elé néznek. Ezek ugyanis kézifegyverekkel viszonylag jól fel vannak szerelve, ám a tűzerejük messze elmarad a kormányerőkétől és a kiképzettség dolgában is rosszabbul állnak. A lázadó csapatok szervezetlenek, szétszórtan harcolnak és nagyon kevés igazi parancsnokuk van.

Clapper rámutatott: Kadhafi tudatosan szervezte úgy a hadseregét, hogy a hozzá leghűségesebb erőket szerelje fel a legjobb fegyverzetekkel. Mint mondta, az amerikai hírszerzés szerint a líbiai vezető hosszú távra, maradásra rendezkedett be.

A hírszerzők által most nyilvánosságra hozott értesülések hatására megfigyelők szerint az Obama-kormányzat aktívabb támogatást nyújthat a líbiai felkelőknek. Az amerikai elnök többször is lemondásra szólította fel a líbiai vezetőt, ám csak végső esetben bocsátkozna újabb konfliktusba a muszlim világban egy olyan helyzetben, amikor az Egyesült Államok mintegy 100 ezer katonája állomásozik Afganisztánban, további 50 ezer pedig Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik