Nagyvilág

Kritikus a líbiai menekülthelyzet

Több mint 180 ezer menekült érte el a líbiai határokat, s nagy részük már elhagyta az erőszak sújtotta észak-afrikai országot - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának szóvivője.

Melissa Fleming elmondta szerdán, hogy 77,3 ezer ember – többségük egyiptomi nemzetiségű – a keleti határon át Egyiptomba távozott. Nagyjából ugyanennyien keltek át a nyugati határvonalon át Tunéziába, illetve további 30 ezer ember várakozik ott, hogy átjusson a szomszédos országba.

Fleming szerint Moammer Kadhafi líbiai elnökhöz hű erők szemlátomást egyiptomiakra és tunéziaiakra “vadásznak”, mert úgy gondolják, hogy legfőbbképpen őmiattuk tört ki a 42 éve fennálló Kadhafi-rezsim elleni népfelkelés. Az elmúlt két hónap leforgása alatt mindkét szomszédos országban tömeges tüntetések hatására távozni kényszerült az államfő.

A határátkelők túlzsúfoltak – zömében fiatalok gyűltek ott össze -, s ENSZ-szakértők arra figyelmeztetnek, hogy gyorsan kell cselekedni a menekültek védelmében, és élelemmel kell őket ellátni, különben humanitárius válság alakulhat ki vagy lázongások robbanhatnak ki.

Mindeközben a máltai kormány két válságközpontot állított fel a segítségre szorulók fogadására. A Líbiából érkezők segítéséből és továbbutaztatásából a katonaság, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem mellett önkéntesek is kiveszik a részüket.

Az akciót egy nemzetközi humanitárius központ irányítja, amelynek jelenleg brit vezetői vannak. A máltai katasztrófavédelem igazgatója elmondta: szerencsére nincs turistaszezon, így kapacitásaik bőven elegendők az érkezők ellátásához. A hajókikötő egy időben 8-9 ezer ember fogadására alkalmas, de 2-3 ezernél többet eddig még nem kellett fogadni egyszerre.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hatalmas a káosz a líbiai-tunéziai határon (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik