Nagyvilág

Már Líbiában van a magyar repülő

Már Líbiában van az a Malév-gép, amellyel hazahozzák az észak-afrikai országban rekedt magyar állampolgárokat - tudta meg az MTI.

A gép vasárnap délután száll le a Ferihegyi repülőtéren, ahol jelen lesz Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az előzetesen tervezett délután két óra helyett fél hatra várható az érkezés, Ferihegyen fokozott a készültség – tudta meg az fn.hu a helyszínen.

Az Index értesülése szerint szombaton érkezett meg a líbiai hatóságoktól a magyarokért induló gép repülési engedélye. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője szombaton azt közölte: a Líbiában rekedt magyarok kimentését célzó mentőakció irányítását a Terrorelhárítási Központ vette át.

Tévéstábok várják a gépet. Fotó: fn.hu

Tévéstábok várják a gépet. Fotó: fn.hu

Az MTI a hazaszállítást szervezők egyik illetékesétől úgy értesült, a magyarok a repülőtéren nem találkoznak a családjukkal, mert busszal egyből a Terrorelhárítási Központ épületébe szállítják őket, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A hazaérkezők csak ezután találkozhatnak hozzátartozóikkal.

Pintér Sándor belügyminiszter még csütörtökön azt mondta, tudomása szerint mintegy 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, értük Magyarország repülőgépet küld. Hangoztatta, hogy eddig egyiküknek sem esett bántódása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik