Nagyvilág

Elhunyt a volt török kormányfő

Életének 85. évében egy ankarai kórházban elhunyt Necmettin Erbakan, az iszlamista eszmékkel átitatott török belpolitikai irányvonal vezéralakja.

Halálát pártja – a Boldogság Párt – elnökhelyettese, Oguzhan Asiltürk jelentette be az NTV televízióban. “Törökország egyik legjelesebb személyiségét vesztette el” – mondta.

Erbakan 1996-1997-ben töltötte be a kormányfői tisztet. A hatalomból a hadsereg űzte el, mert túlságosan iszlamista politikát folytatott, ami szálka volt a világi eszméket előtérbe helyező fegyveres erők szemében. Lemondása után, 1998-ban törvényen kívül helyezték pártját, a Jólét Pártját (Refah). Ebből a politikai formációból fejlődött ki előbb az Erény Pártja, később pedig a jelenleg hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan kormányfő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Erbakan egykor Erdogan mentora volt, de később a jelenlegi kormányfő szakított iszlamista múltjával.

Erbakant 2002-ben 2 év négy hónapi börtönbüntetésre ítélték, mert engedélyével nagy összegű pártvagyont sikkasztottak el. Egészségi állapotára tekintettel azonban nem zárták börtönbe, hanem a kiszabott büntetést házi őrizetben kellett letöltenie.

A tolószékbe kényszerült veterán politikus az utóbbi években egy kis párt, a Boldogság Párt élén állt, és politikai befolyása már csekély volt Törökországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik