Nagyvilág

Sokkolóval oszlattak Egyiptomban

Egyiptomi katonák a levegőbe lőttek, botokkal és elektromos sokkolókkal támadtak a tüntetőkre Kairó központjában hajnalban, miután azok nem akartak távozni addig, amíg nem teljesül fő követelésük, a még a Hoszni Mubarak által kinevezett kormány megtisztítása a megbuktatott elnök híveitől.

A Tahrír téren pénteken több százezres nagygyűlést tartottak abból az alkalomból, hogy két héttel azelőtt teljesült a 18 napos tüntetéssorozat fő követelése, Mubarak távozása a hatalomból. A résztvevők követelték a rendkívüli törvények hatálytalanítását, a politikai foglyok szabadon bocsátását és Mubarak híveinek a hatalomból való eltávolítását.

Ezrek ismételgették, hogy addig nem hagyják el a teret, amíg Ahmed Safik miniszterelnököt, a Mubarak-korszak “csökevényét” el nem mozdítják hivatalából. Azt is bejelentették, hogy péntekenként folytatják nagygyűléseiket, amíg követeléseik nem teljesülnek.

Éjfél után, a katonai rendőrök a kormány épülete előtt támadtak rájuk, mert megpróbáltak letáborozni, hogy nyomatékot
adjanak követeléseiknek.

Mubarak bukása óta a hadsereg nem támadt erőszakkal a tüntetőkre. Az újabb beavatkozás annak a jele lehet, hogy az egyiptomi katonai kormányzat keményebb fellépésre szánta el magát a demokratikus reformokat követelő tiltakozókkal szemben.

A Fegyveres Erők Legfelső Tanácsa utóbb bocsánatot kért a hadsereg fellépéséért, mondván, hogy a beavatkozás nem volt “szándékos”. A nyilatkozatban a katonai vezetés ígéretet tett arra, hogy hasonló erőszakos oszlatás nem fog megismétlődni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik