Nagyvilág

Elvesztette Kelet-Líbiát Kadhafi

Elvesztette az ellenőrzést Líbia keleti országrésze fölött Moamer Kadhafi.

A nyugati államok most attól tartanak, tömegesen menekülnek el az emberek a vérontás elől az olajban gazdag országból. Kadhafi ellenzéke átvette az ellenőrzést a keleti tengerparti városok felett, az egyiptomi határtól Tobruk és Bengázi városáig. Számos helyen a kormánykatonák is átálltak az oldalukra. Tobruk száz kilométerre fekszik az egyiptomi határtól, Bengázi – a tiltakozások központja – pedig négyszáz kilométerre nyugatra tőle.

Barack Obama amerikai elnök közös nemzetközi lépésekről beszélt keddi sajtótájékoztatóján. Szemtanúk szerint az elmúlt napokban repülőgépekről és a földről nehézfegyverekkel is lőtték a Kadhafi rendszere ellen tiltakozókat, több százan haltak már meg. Egy Bengáziban dolgozó francia orvos korábban jóval ezer fölötti áldozatszámról beszélt.

Egyre több nyugati újságíró jut be Líbiába Egyiptomból, eddig a teljes külföldi sajtó ki volt tiltva az országból, s csak a helyiek internetes aktivitása segítette a világot a tájékozódásban.
A rezsim minden líbiai mobiltelefon-előfizetővel SMS-ben tudatta, hogy kézben tartja a hatalmat. “Isten vezérelje vezetőnket és népünket győzelemre” – állt az üzenetben. Az is olvasható volt benne, hogy aki továbbküldi az sms-t, az jóváírást kap a nemzeti mobilszolgáltatótól.

AJÁNLOTT LINKEK:

Líbia: továbbra is kritikus a helyzet (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik