Nagyvilág

Obama nem tiltaná a melegházasságot

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, kormánya nem védi tovább azt a jogszabályt, amely a házasságot férfi és nő közötti kapcsolatként határozza meg.

A házasság védelméről szóló törvényt két perben is megtámadták, Obama elnök ezután döntött úgy, hogy a jogszabály alkotmányellenes – ezt Eric Holder igazságügyi miniszter közölte. A John Boehner republikánus házelnöknek küldött levélben Holder azt írta, Obama arra jutott, az azonos nemű párok kizárása a házasság intézményéből sérti az ötödik alkotmány-kiegészítés önrendelkezésről szóló részeit.

A szexuális orientáció nem egy látható bélyeg, de egyre több tudós fogadja el azt, hogy megváltoztathatatlan jellemvonás – folytatódik a miniszteri levél. Az 1996-ban született szövetségi jogszabály kizárta a házasság intézményéből a meleg párokat. Obama érvelése szerint tüzetesen megvizsgálták a kérdést és nincs racionális alapja az azonos nemű párok diszkriminálásának.

A Human Rights Campaign nevű melegeket támogató szervezet üdvözölte és hatalmas dolognak nevezte az elnöki döntést, amely szerintük az azonos nemű párok és családjuk előnyére szolgál, akik “eddig sem akartak többet, csak a házaspárokéval azonos jogokat és méltóságot”.

Az igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a jogi környezet nagyot változott a jogszabály 15 évvel ezelőtti megszavazása óta, és felhívta a figyelmet arra is, azóta a legfelsőbb bíróság is megállapította a homoszexualitást kriminalizáló jogszabályok alkotmányellenességét. Tavaly év végén a kongresszus hatályon kívül helyezte az ellentmondásos “Ne kérdezd, ne mondd” eljárást, amely kizárta a katonai szolgálatból a homoszexualitásukat nyíltan vállalókat.

Bár a kormány már nem fogja védeni a jogszabályt a bíróság előtt, a törvény hatályban marad, ahhoz ugyanis, hogy teljesen érvényét veszítse, a kongresszusnak kellene visszavonnia vagy szövetségi bíróságnak megsemmisíteni azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik