Nagyvilág

Ukrán nacionalisták gyújtották fel a honfoglalási emlékművet

A Szvoboda Szövetség három őrizetbe vett kárpátaljai vezetője közül ketten beismerték, hogy szombat hajnalban ők gyújtották fel a Vereckei-hágón a magyar honfoglalási emlékművet.

További sorsukról hétfőn dönt a bíróság. Tomas Lelekacs, a Szvoboda ungvári vezetője és Ruszlan Polivko, az ukrán nacionalista szervezet Kárpátalja megyei szervezetének elnökhelyettese beismerte a rendőrségen, hogy ők locsolták le benzinnel és gyújtották fel a magyar honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón. Harmadik társuk, Oleg Kucin, a szervezet kárpátaljai elnöke viszont tagadja, hogy részt vett volna a gyújtogatásban. Előzetes letartóztatásba helyezésükről hétfőn dönt a bíróság.

A Vereckei-hágó közelében fekvő Verbjazs (Verebes) község lakosai helyi idő szerint szombat hajnalban 3 óra körül vették észre a lángokat, és értesítették a rendőrséget. Elmondták, hogy a tűz észlelését követően röviddel egy személygépkocsit láttak távozni a hágóról. A rendőrség forró nyomon megtalálta és feltartóztatta a járművet, benne három utassal. Még aznap a Szvoboda Szövetség országos vezetése elismerte, hogy három vezető tisztviselőjét őrizetbe vette a rendőrség Kárpátalján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik