Nagyvilág

Phenjan újabb atomkísérletre készülhet

Észak-Koreában alagutakat fúrnak azon a helyen, ahol korábban már két atomkísérletet is elvégeztek. Gyanítható, hogy az ország újabbra készül - jelentette vasárnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

E fejlemény hatására még nagyobb lehet majd az észak-koreai atomprogram miatti nemzetközi aggodalom.

Az északiak azért fúrnak több alagutat, hogy majd kiválasszák közülük a legalkalmasabbat – tette hozzá a hírügynökség egy meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva. “A dél-koreai és az amerikai hírszerzés felfigyelt arra, hogy Észak-Korea több föld alatti aknát épít a Punggjénél (az ország északkeleti részében) lévő nukleáris létesítménynél, ahol 2006 októberében és 2009 májusában már elvégeztek egy-egy tesztet. Ez egy harmadik atomkísérletre való felkészülés egyértelmű jelének látszik” – mondta a meg nem nevezett forrás.

Az újabb robbantást plutóniummal végeznék el. Szöul és Washington becslése szerint Észak-Koreának annyi plutóniuma van, hogy annak felhasználásával 6-8 atombomba készíthető el.
A dél-koreai sajtó már ősszel jelentette hírszerzési forrásokra hivatkozva, hogy Észak-Korea készül egy harmadik atomkísérletre, amelyet valószínűleg márciusban hajt. végre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik