Nagyvilág

Afgán civileket ölhetett a NATO

Hatvannégy polgári személy esett áldozatul afgán erők és a NATO-csapatok közös műveleteinek az utóbbi négy nap alatt a kelet-afganisztáni Kunár tartományban - közölte a tartományi kormányzó vasárnap.

Fazlulla Vahidi a Reuters brit hírügynökségnek azt állította, hogy húsz nőt, huszonkilenc gyereket és fiatal felnőttet, valamint tizenöt felnőtt férfit öltek meg Gázi Ábád járásban földi és légi műveletek során.

A NATO vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik szóvivője közölte, hogy vizsgálják azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint hét civil sebesült meg kunári műveletekben. Hozzátette, hogy nincs tudomásuk halottakról. Az ISAF pénteken arról számolt be, hogy több mint 30 lázadót öltek meg egy éjszakai akcióban Kunár tartományban.

Szombaton azt is bejelentette, hogy február 16. óta katonai műveletek folynak Gázi Ábádban. Egy vasárnap kiadott közleményben az ISAF úgy fogalmazott, hogy két akcióban “meghatározatlan számú lázadóval” harcba bocsátkozott, s a műveletekhez légi támogatást kapott. A két utóbbi közleményben nem esett szó halottakról.

Az afgán kormány és nyugati partnerei között jó ideje feszültséget okoz, hogy a NATO vezette erők katonai műveleteinek – gyakran légicsapásoknak és éjszakai támadásoknak – civilek is áldozatul estek, olykor nagy számban. Az utóbbi két évben éppen ezért jelentősen megszigorította a NATO a légicsapások és az éjszakai támadások végrehajtásának szabályait, elkerülendő a polgári veszteségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik