Nagyvilág

Újabb tüntetések Kairóban

Több ezer egyiptomi közszolgálati munkavállaló tüntetett hétfőn Kairóban, fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követelve.

Az állami televízió és rádió székházánál tömegközlekedési dolgozók demonstráltak. Az egyiptomi főváros Giza nevű kerületében, a Nílus folyó partján mentősök tüntettek. Legkevesebb 70 rohamkocsit parkoltak le a parton, az utat azonban nem torlaszolták el.

A kormányellenes megmozdulások fő színhelyén, a belvárosi Tahrír (Felszabadulás) téren több száz rendőr demonstrált. A fizetésemelés mellett azt is követelték, hogy állítsák helyre a lakosság körében közutálatnak “örvendő” szervezet tekintélyét. Az alacsony és közepes rangú rendőrök a téren azt hangoztatták, hogy méltánytalanul állítják be őket árulóknak, a nép ellenségeinek. “A többiek, a magasabb rangúak korruptak, de mi ugyanazokkal a bajokkal küszködünk, mint a többi egyiptomi – alacsony bérek, szabadsághiány, megalázás” – mondta egy rendőr. “Azért vagyunk itt, hogy a mártírok, a hadsereg és Egyiptom népe előtt tisztelegjünk” – mondta egy másik, miközben rendőrök és civilek a nemzeti himnuszt énekelték.

Sztrájkoltak a legnagyobb egyiptomi kereskedelmi bank, a National Bank of Egypt dolgozói is, a nemzeti bank pedig elrendelte, hogy valamennyi pénzintézet tartson zárva. A bankok valószínűleg szerdán, a keddi munkaszüneti napot követően nyitnak ki újra.

A kairói tőzsde továbbra is zárva tart, a kereskedés akkor folytatódhat tovább, amikor “helyreáll a pénzügyi szektor stabilitása” – közölte a tőzsde egy képviselője hétfőn. A nyitásról 48 órával korábban tájékoztatást adnak – tette hozzá. A kereskedést január 27-én függesztették fel, miután az EGX vezető index két nap alatt 17 százalékot veszített értékéből.

Több mint háromszázan haltak meg Egyiptomban a január 25-én kezdődött népfelkelés idején kirobbant különböző összetűzésekben – írta ugyanezen a napon az egyiptomi sajtó.

Az egyiptomi belügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok számát egyelőre csak most összesítik. Azt tudni, hogy az előzetes adatok szerint meghalt 32 rendőr, köztük hat rendőrtiszt. A káosz napjaiban 99 rendőrőrsöt és hat börtönt gyújtottak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik