Nagyvilág

Biológiai fegyverrel fenyegetőzött egy üzletember

Biológiai fegyver alkalmazásával fenyegette meg Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat egy dél-afrikai üzletember, akit terrorizmus vádjával hétfőn állítottak bíróság elé Johannesburgban.

A dél-afrikai ügyészség szóvivője elmondta: a gyanúsított, Brian Roach hónapokon keresztül azzal fenyegetőzött, hogy száj- és körömfájásjárványt robbant ki Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Úgy tudni, hogy a 64 éves üzletembert a zimbabwei fehér telepesek szorongatott helyzete miatti harag vezérelte. Úgy érezhette, hogy sem Nagy-Britannia, sem az Egyesült Államok nem tett megfelelő lépéseket, hogy megakadályozza a Robert Mugabe zimbabwei elnök által irányított földfoglalásokat.

Roach egy johannesburgi gépipari vállalat tulajdonosa. Szombaton vették őrizetbe, és terrorizmussal vádolták meg. Amennyiben bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Roach levelekben és elektronikus levelekben fenyegette meg a brit kormányt, hogy elterjeszti a száj- és körömfájást okozó vírust Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Kilátásba helyezte, hogy hajlandó elállni tervétől, ha kap 4 millió amerikai dollárt, ellensúlyozandó a zimbabwei gazdák anyagi veszteségeit.

“Megvan a szakértelem és a forrás (a fenyegetés) hatékony kivitelezésére, és képes romba dönteni az ágazatot Nagy-Britanniában, ami több milliárdos károkat okoz majd a gazdaságnak. Elpusztítják a brit farmokat, majd a kórt az Egyesült Államokban, (a britek összeesküvő társánál) terjesztik tovább” – írta leveleiben Roach. Az üzletember leleplezésében és elfogásában a brit, az amerikai és a dél-afrikai rendőrség terrorellenes egységei vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik