Külföld

Új vezetője van az izraeli hadseregnek

admin
admin

2011. 02. 13. 11:20

Az izraeli kormány vasárnap Benny Ganz vezérőrnagyot nevezte ki a zsidó állam hadseregének vezérkari főnökévé.

Benjámin Netanjahu kormányfő egy héttel ezelőtt jelölte a tábornokot a posztra. A kabinet egyhangúlag megszavazta a miniszterelnök jelöltjét.

A hadsereg tábornokai között hónapok óta kíméletlen harc folyt a legmagasabb poszt elnyeréséért. A korábbi vezérkari főnök, Gabi Askenázi mandátuma lejárt. Korábban kiszemelt utóda, Joáv Galant, nem léphetett hivatalába, mert a tábornok ellen hivatalosan vádat emeltek törvénytelen földügyletek miatt. A kormány ezért visszavonta kinevezését.

Netanjahu az egy héttel ezelőtti kormányülésen azt mondta: “Az izraeli hadsereg stabilitása mindig fontos, de most különösen, tekintettel a régiónkban tapasztalható megrázkódtatásokra.” Ganzot “tapasztalt parancsnoknak és kitűnő tisztnek” nevezte. Ganz legutóbb a vezérkari főnök helyettesének posztját töltötte be és korábban az Egyesült Államokban volt katonai attasé. Tavaly, amikor nyilvánosságra került Galant jelölése, Ganz tiltakozásul kilépett a hadseregből.

Galant ellen január végén emeltek vádat törvénytelenül szerzett földterületek miatt. Az ügyből hatalmas botrány támadt Izraelben. A tábornokot azzal vádolják, hogy egy évtizeddel ezelőtt közterületen épített garázst és bekötő utat luxusvillájához az ország északi részén. Terhére róják azt is, hogy kapcsolatait kihasználva olyan helyen kapott 3,5 hektár termőterületet, ahol erre a törvények nem adtak volna lehetőséget.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.