Nagyvilág

Továbbra is veszélyben az afganisztáni gyermekek

Több mint 700 gyermek veszítette életét 2010-ben Afganisztánban – derült ki egy afgán emberi jogi szervezet frissen közzétett jelentéséből.

Az Afghanistan Rights Monitor (ARM) polgári áldozatokról készített elmérése szerint tavaly 2421 civil veszítette életét, melynek 30 százaléka 18 év alatti gyermek volt. A kiskorú áldozatok többsége öngyilkos merényletek, légi támadások és aknavetők bevetése kapcsán hunyt el.

Az ARM szerint ezen halálesetek 65 százaléka köthető tálib akciókhoz, 17 százalékukért pedi a NATO erői felelnek. Miközben 2009-hez képest – amikor 1050-re tették a gyermekáldozatokat – láthatóan csökkent a háború kiskorú halottainak száma, addig a gyermekek jogainak megsértése és a sérülések száma továbbra is jelentős Afganisztánban.

Az Associated Press hírügynökség David Petraeus amerikai tábornokot idézte, aki kijelentette: 2011 tavaszán várhatóan fokozódni fognak a harcok, mivel a tálib erők minden bizonnyal vissza akarják majd foglalni azokat a területeket, ahonnan a nemzetközi erők kiűzték őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik