Nagyvilág

Nem akarja Mubarak azonnali távozását Washington

A washingtoni kormány elismerte, hogy nem támogatja az egyiptomi kormányellenes tüntetőknek azt a követelését, miszerint azonnal mondjon le Hoszni Mubarak.

Az iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalom viszont azzal fenyegetőzött hétfőn, hogy kivonul a hatalom és az ellenzék tárgyalásairól, ha nem teljesülnek a tüntetők követelései.

Barack Obama amerikai elnök annak a véleményének adott hangot újságíróknak nyilatkozva, hogy érzékelhető haladás a tárgyalásokon, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője azonban közölte, hogy ütemesebb nemzeti párbeszédre van szükség, és olyanra, amelybe a társadalomnak a mostaninál szélesebb rétegeit vonják be. Az egyiptomi ellenzék szerint alig haladnak a tárgyalások.

Az egyiptomi alkotmány értelmében, ha Mubarak lemond, akkor 60 napon belül elnökválasztást kell tartani, és amerikai tisztségviselők szerint ez kevés idő a felkészülésre.

“A kérdés az, hogy Egyiptom felkészült-e egy igazságos választásra. A közelmúltat tekintve, amelyben – valljuk be – a választások nem voltak teljesen szabadok és igazságosak, most sokat kell tenni azért, hogy azok legyenek. Szerintem ez nagy feladat” – mondta P.J. Crowley külügyi szóvivő.

Az amerikai kormányzat tisztségviselői mostanra jutottak arra a közös álláspontra, hogy visszafogottan, de üdvözlik az újonnan kinevezett alelnök, Omar Szuleimán reformtörekvéseit, amelyek eredményeképpen Mubarak esetleg lemond, még a szeptemberben esedékes választások előtt. Mindenesetre Mubarak közölte korábban, hogy nem jelölteti magát újra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Washington legrosszabb rémálma kísért Kairóban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik