Nagyvilág

Egyiptom – a tárgyalások első eredményei

Az ellenzéki és a független tárgyalópartnerek Omar Szuleimán alelnökkel megállapodtak arról, hogy létrehoznak egy bizottságot, amelynek feladata az alkotmánymódosítás előkészítése lesz.

A testületnek március első hetéig kell beterjesztenie javaslatait, amelyek egyebek mellett kiterjednek az elnökválasztás szabályozására, és meghatároznák az államfői megbízatás időtartamát. Az alelnök emellett ígéretet tett arra, hogy engedélyezik a sajtószabadságot és szabadon engedik mindazokat, akiket a csaknem két hete tartó zavargásokkal kapcsolatban vettek őrizetbe. Az állami televízió értesülése szerint megállapodtak abban is, hogy az 1981 óta az országban érvényben lévő rendkívüli állapot hatályát, a biztonsági helyzet függvényében hamarosan feloldják. Omar Szuleimán ugyanakkor elutasította az ellenzéknek azt a felszólítását, hogy vegye át az elnöki teendők ellátását Hoszni Mubarak államfőtől.

A rendkívüli állapot az elmúlt harminc évben lehetővé tette a politikai vezetés számára az ellenzék elnyomását, a tüntetések betiltását, és azt, hogy polgári személyek fölött katonai bíróságok ítélkezzenek.

A Muzulmán Testvériség egyik vezetője, Eszám al-Erján az AFP-nek azt nyilatkozta: elvileg azért fogadták el a párbeszédet, hogy megvitassák az átmenetet, az új elnök és a népet képviselő parlament megválasztásának a módját. A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatójának megbízottja ugyancsak részt vett a tárgyalásokon.

Kairóban vasárnap viszonylag nyugodt volt a légkör. A felkelés központjában a Tahrír téren a keresztények és a muzulmánok együtt imádkoztak. A hadsereg ugyanakkor megerősítette jelenlétét a téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik