Nagyvilág

Egyiptom: mentik a külföldieket

Külföldiek ezrei várakoznak vasárnap Kairó nemzetközi repülőterén, hogy minél gyorsabban elutazhassanak az országból a tüntetések, káosz és fosztogatások elől.

A reptéri hatóságok képviselője közölte az egyiptomi tévében, hogy igyekeznek fenntartani a légi kikötő normális működését.

Több európai utazási iroda is leállította egyiptomi kiutazásait és elkezdte az afrikai országban tartózkodó nyaralóinak hazautaztatását.

A legnagyobb német irodák, köztük a TUI és a Neckermann, nem indítanak újabb csoportokat Kairóba.
A TUI és a Thomas Cook csoport is valamennyi egyiptomi utazásra díjmentes időpont-változtatást ajánlott fel, mivel az egyiptomi kijárási tilalom valamennyi városra kiterjed. A belga Jetair a francia utazási irodákhoz hasonlóan hétfőn kezdi el kimenekíteni turistáit.

A svéd Apollo és Fritidsresor is egyaránt a Vörös-tenger partján tartózkodó 2-2 ezer turistájának kimenekítéséről döntött és azt „amilyen gyorsan csak lehetséges” végrehajtja. A finn Aurinkomatkat is hazarepíti Sarm-es-sejkben és Hurgadában nyaraló mintegy 400 ügyfelét, ahogy vetélytársa, a Lomamatkat is. A svéd-török Detur utazási iroda ezzel szemben csupán az újabb kiutazások leállítása mellett döntött.

Japán arra kérte vasárnap Egyiptomot, hogy segítsen mintegy ötszáz japán turista hazatérésében, akik az EgyptAir járatainak törlése miatt rekedtek a kairói repülőtéren.

A kairói amerikai nagykövetség közölte, hogy a washingtoni külügyminisztérium gépeket biztosít a távozni kívánó amerikaiak Európába szállítására. A nagykövetség vasárnap reggel azt javasolta az országban tartózkodó amerikaiaknak, hogy vegyék fontolóra a mielőbbi távozást Egyiptomból, illetve ne utazzanak oda. Ez erélyesebb figyelmeztetés a korábbinál, amely csak a nem nagyon fontos beutazástól vagy ott-tartózkodástól tanácsolta el az amerikai állampolgárokat.

Ausztria és Egyiptom között rendben közlekednek a repülőjáratok, nem indultak tömegével haza a turisták – jelentette vasárnap az osztrák tömegtájékoztatás.

Az AUA légitársaság járatai megközelítőleg menetrend szerint elindultak, azzal az eltéréssel, hogy egy gép indulását “szervezési okokból” előbbre hozták és hogy a szokásosnál nagyobb gépet indítottak Kairóba az esetleges hazatérőkre felkészülve.

Vasárnap is tüntetők ezrei gyűltek össze Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését.

Egyiptom: mentik a külföldieket 1
Megszöktek az elítéltek

Több ezer elítélt szökött meg legalább négy egyiptomi börtönből, köztük a Kairótól száz kilométerrel északra fekvő Vádi-en-Nátrún börtönéből – közölték biztonsági források. A foglyok, köztük sok, évek óta fogva tartott iszlamista, valamint köztörvényes bűnözők vasárnapra virradó éjjel törtek ki a fegyintézetekből, miután fellázadtak, tüzet okoztak, és lefegyverezték az őrséget – tették hozzá név nélkül nyilatkozó források. Mint mondták, számos fogoly meghalt vagy megsebesült a kitörés közben, de pontos számot nem tudtak vagy nem akartak közölni.

A belpolitikai válság közepette Egyiptom vasárnap lezárta gázai övezeti határát, egy palesztin határvédelmi illetékes szerint több napra. Gázai hírek szerint három, Egyiptomban bebörtönzött palesztin a zavargások alatt megszökött börtönéből, és csempészalagutakon át visszatért a Hamász iszlamista szervezet uralta övezetbe.

Betiltották az al-Dzsazírát

Egyiptomban vasárnaptól betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen beszámolt a zavargásokról. A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint a távozó miniszter utasítására bevonták a tévécsatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat – jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség. Néhány perccel e jelentés után – a döntés ismeretében – az al-Dzsazíra folytatta egyiptomi működését. A hírtelevízió szerint a hatóságok lépésükkel “el akarják hallgattatni az egyiptomi népet”.

Az al-Arabíja hírtelevízió közben azt jelentette, hogy Kairó belvárosában katonák őrzik a belügyminisztérium kiürített épületét, amelyet tüntetők próbáltak megtámadni az elmúlt napok – több mint száz halottat követelő – demonstrációi idején.

Mubarak a főhadiszálláson van

Mubarak elnök vasárnap a hadsereg főhadiszállására ment, hogy onnan kísérje figyelemmel a biztonsági helyzet alakulását.

Az államfő tárgyalt az általa előző nap kinevezett alelnökkel, Omar Szuleimánnal, Mohammed Huszein Tantávi védelmi miniszterrel, Számi al-Anan vezérkari főnökkel és másokkal. Amióta a rendőrség eltűnt az utcákról, a hadsereg egységei állnak a főváros stratégiai pontjain, így a Tahrír tér körül is, ahol a vasárnapi nap közepén is ezrével gyülekeztek a demonstrálók.

Az egyiptomi légierő vadászgépei többször is alacsonyan röpültek át vasárnap Kairó fölött, és helikopterek köröztek a főváros légterében.

A repülőgépek és helikopterek röviddel a délután négykor kezdődő kijárási tilalom előtt jelentek meg. A központi térre pedig újabb rendfenntartó katonák érkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik