Nagyvilág

Pokolgép robbant Bagdadban

Legalább 35 embert megölt és 65-öt megsebesített csütörtökön az iraki fővárosban egy gépkocsiba rejtett pokolgép.

A jármű Bagdad egyik főleg síiták lakta negyedében egy temetkezési sátor közelében parkolt. A 35 halottról Hamisz asz-Szaad egészségügyi miniszterhelyettes számolt be, egy kórházigazgató pedig azt közölte, hogy az áldozatok száma feltehetően növekedni fog.

Az utóbbi egy hétben csaknem 200 ember lett merénylet áldozata Irakban. A támadások főleg a síita kisebbséghez tartozók és a biztonsági erők ellen irányultak.

A kora délutáni órákban felrobbantott gépkocsi más járművek között parkolt a temetkezési sátor közelében, ezért nem keltett gyanút. Szemtanúk szerint a helyszínen tartózkodók kövekkel dobálták meg az iraki biztonsági erők oda siető tagjait, s azt kiabálták, hogy nem képesek védelmet nyújtani nekik.

Csütörtökön több kisebb merénylet is volt Irakban. A reggeli órákban egy út mentén elrejtett pokolgép egy embert megölt és öt személyt megsebesített. Másfél órával később a fővárosban járőröző katonák mellett történt egy halálos és három sebesült áldozatot követelő robbanás. A bagdadi villamos művek munkába tartó igazgatója ellen is merényletet kíséreltek meg, s a neki szánt, út mellé helyezett pokolgép detonációja az egyik testőrét megölte, két másikat pedig megsebesített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik