Nagyvilág

Közép-Európán múlik Európa jövője

Közép-Európán múlik egész Európa gazdasági jövője - hangsúlyozta Orbán Viktor vasárnap Kairóban, a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon elmondott beszédében.

A miniszterelnök a konferencián röviden ismertette a magyar gazdaság helyzetét, megismételve: idén a deficit nem lesz több három százaléknál, Magyarország pedig az egyike annak a két EU-tagállamnak, ahol csökkenni fog az államadósság. Kiemelte, céljuk, hogy a fiataloknak, az új generációknak lehetőséget adjanak arra, hogy munkájuk legyen, és családot alapíthassanak.

Mint mondta, a választások óta eltelt hét hónap, és a magyarok már nem olyan pesszimisták, mint akkor. Orbán Viktor szerint azokat, akik Magyarországon fektetnek be, nemcsak jó gazdasági lehetőségek, hanem egy barátságos nemzet is várja.

Az euró védelme

Az Európai Unió és az arab világ közötti szoros gazdasági együttműködés fontosságát is hangsúlyozta Orbán Viktor. Az egyiptomi látogatáson lévő miniszterelnök elmondta, a magyar EU-elnökség alatt is a gazdaság az egyik legfontosabb kérdés, majd ismét megerősítette, fő cél az euró megvédése.
Orbán Viktor és Amr Músza tárgyalása

Orbán Viktor és Amr Músza tárgyalása

A magyar tárgyalódelegáció tagjaitól az MTI úgy értesült, hogy a megbeszélésen Amr Músza, az Arab Liga főtitkára egyebek mellett tájékoztatta Orbán Viktort az izraeli-arab konfliktusról, a tunéziai, az iraki és a szudáni helyzetről. Amr Músza a találkozó után újságírók előtt azt mondta, túlzó volna ragályosnak nevezni a tunéziai események esetleges elterjedését, inkább hosszú távú megoldást kellene keresni, mert megítélése szerint korántsem politikai, hanem gazdasági és szociális okai vannak a történteknek.

Emberi méltóság tisztelete

Mi nem a civilizációk harcában, hanem az emberi méltóság tiszteletben tartásában hiszünk – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, kétféle iskola létezik: az egyik szerint természetes, hogy a különböző civilizációk között a modern korban összetűzések vannak. A másik viszont úgy véli, ez egyáltalán nem szükséges, lehet együtt élni és együttműködni. A magyar miniszterelnök – mint mondta – utóbbinak a híve.

A kormányfő a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés lehetséges területei között említette például a vasútépítést és a vízgazdálkodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik