Nagyvilág

Dühösek a tunéziaiak

Sok tunéziai fejezi ki haragját, amiért a volt gyarmatosító Franciaország kormányai 23 éven át támogatták a bukott államfőt.

A francia hírügynökség megjegyezte: Párizs ritka kivételektől eltekintve körültekintően reagált a Ben Ali menekülését kiváltó véres tunéziai tüntetésekre.”Dühösek vagyunk Franciaországra, hagyjanak minket békén végre” – nyilatkozta egy tuniszi lakos az AFP-nek. “A francia elnöknek, Sarkozynek csatlakoznia kellene barátjához, Ben Alihoz.” – mondta egy másik fővárosi lakos utalva arra, hogy a bukott elnök Szaúd-Arábiába menekült. A francia hírügynökség szerint a december közepén kezdődött tunéziai megmozdulásokra a francia kormány óvatos válaszokat adott, ugyanakkor csak január 13-án, a Ben Ali bukását megelőző napon ítélte el egyértelműen Francois Fillon miniszterelnök a tunéziai biztonsági erők fellépését.

Az AFP szerint a párizsi kormányban a külügyminiszter követett el hibát, amikor segítséget ajánlott Ben Alinak a tüntetések megfékezésében. Michele Alliot-Marie-t emiatt hazájában is bírálták, a tunéziai ellenzék pedig egyenesen a lemondását követelte. A francia diplomácia vezetője a múlt kedden azzal védekezett, hogy “Franciaország nem viselkedett másként, mint mások”.

“Franciaország az emberi jogok szülőföldje, a külügyminiszterük pedig azt akarta, hogy Ben Ali ránk küldje a rendőreit és a katonáit” – mondta az AFP-nek egy tuniszi férfi. A párizsi kormánnyal szembeni harag ellenére Tunéziában nincs jele a franciák elleni indulatoknak, minden nap hosszú sorok állnak vízumért a francia külképviseletek előtt – írja az AFP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik