Nagyvilág

Figyelmeztető lövések hallatszanak Tuniszban

Figyemeztető lövéseket adott le a tunéziai hadsereg, amikor a tömeg az elűzött Ben Ali államfő által alapított párt székháza előtt demonstrált.

A demonstráló tömeg a hétfőn megalakult egységkormányt kritizálja, amiért annak több tagja is Zine al-Abdine Ben Ali elkergetett exelnök pártjából került ki. A kormány tagjai igyekeztek távolságot tartani a Szaúd-Arábiába menekült volt köztársasági elnöktől – adta hírül az Associsted Press.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a tunéziai átmeneti kormány minden tagja kilépett Zine al-Abdine Ben Ali exelnök pártjából. A tradearabia.com hírportál Tunézia állami televíziójára hivatkozva úgy értesült, hogy a tagok az RCD-vel kapcsolatos fokozott tiltakozás miatt távoztak a pártból, ám szándékukban áll a posztjukon maradni. Ben Ali pártja és az ellenzék nemzeti egységkormányt alakított azt követően, hogy a szegénység és munkanélküliség miatt feldühödött tömeg Szaúd-Arábiába űzte az elnököt.

Korábban egy kormányzati forrás a sajtónak úgy nyilatkozott: Zine al-Abdine Ben Ali exelnök telefonon hívta fel Mohammed Gannusi miniszterelnököt, és jelezte visszatérési szándékát Szaúd-Arábiából. A kormányfő azonban leszögezte, hogy a gyűlölt politikus visszatérése teljességgel lehetetlen.

Tuniszban szerdán több száz fős tömeg tiltakozott azt követően, hogy négy minisztert eltávolítottak az egységkormányból. A korábbinál kisebb tömeg hangosan követelte Gannusi és a Ben Ali kormány korábbi tagjainak távozását.

AJÁNLOTT LINKEK:

Elkergették a tunéziai elnököt (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik