Nagyvilág

Új valutát vezetnének be Amerikában?

Virginia állam republikánus küldöttének indítványára törvényjavaslatot nyújtanak be, amelynek alapján az államban arany és ezüstérméket vezetnének be a dollár helyett új fizetőeszközként.

Virginia republikánus küldötte, Bob Marshall szerint a FED inflációt gerjesztő elhibázott politikáját csak egy új valuta bevezetésével lehet orvosolni, amely versenyre kényszerítené a dollárt –írja a The Washington Post. Marshall már benyújtott egy javaslatot, hogy hozzanak létre egy vizsgálóbizottságot, amely az alternatív pénznemek bevezetésének lehetőségét vizsgálná, amelyet a FED rendszerének összeomlása esetén alternatív fizetőeszközként használnának.

Az alternatív valuta törvényjavaslat arra kötelezi a szövetségi kormányt, hogy módosítsa a monetáris politikáját, amely úgy tűnik, hogy a hiperinfláció okozója – mondta Marshall. A politikus szerint számos, széles körben elfogadott közgazdász szakértő jósolta már meg, hogy a hiperinfláció teljesen tönkre fogja tenni a dollárt. A tagállamok törvényhozásának egy kicsit kreatívabbnak és hozzáértőbbnek lennie, hogy szembeszálljanak az őket sújtó washingtoni bohóckodással” – jelentette ki Marshall, aki szerint az alkotmány is lehetőséget ad alternatív valuta bevezetésére.

A Washington Post cikke szerint Marshall elképzeléseit tükrözi a Tea Party előretörése is az Egyesült Államokban, melynek egyes tagjai kérték, hogy vessenek véget a Federal Reserve System-nek, vagyis a FED általuk károsnak ítélt tevékenységének.

Marshall egyike a virginiai törvényhozás legkonzervatívabb és legellentmondásosabb tagjainak. Törvényjavaslataival konzervatív filozófiáját kívánja népszerűsíteni és 2012-ben a szenátusi helyért is harcba száll. Támogatja azt a szintén az idén napirendre kerülő javaslatot is, amely korlátozná a homoszexuálisok felvételét a Virginiai Nemzeti Gárdába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik