Nagyvilág

Római levélbombák: a magyarok nem kaptak csomagot

Újabb bomba robbant csütörtökön Rómában, ezúttal a chilei nagykövetségen.

Bomba robbant csütörtökön Chile római nagykövetségén. A robbanásban egy ember sebesült meg – közölte az ANSA olasz hírügynökség. A Corriere della Sera című olasz lap információ szerint a sebesült a chilei nagykövetség egyik munkatársa, és sérülései nem súlyosak. A robbanás pár órával azután történt, hogy egy csomagba rejtett bomba robbant Svájc római nagykövetségén. Magyarország római nagykövetségére nem érkezett gyanús küldemény, a két követségen történt robbantásról a sajtóból értesültek.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy személy súlyosan megsérült, miután felrobbant egy csomagba rejtett bomba Svájc római nagykövetségén. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a detonációban az a követségi alkalmazott szenvedett sérüléseket, aki kinyitotta a küldeményt. Őt azonnal kórházba szállították.

Még a robbanások előtt kettő hamis bombariadó volt önkormányzati hivataloknál, de a római polgármester közlése szerint azoknak nincsen köze a nagykövetségeken történt robbantásokhoz. Szintán hamis bomba okozott riadalmat Ukrajna római nagykövetségén – közölte az AFP francia hírügynökséggel egy olasz rendőrségi szóvivő. A nap folyamán később az ukrán nagykövetségen is gyanús csomagot találtak, a rendőrség vizsgálata szerint az azonban robbanóanyagot nem tartalmazott.

A hatóságok megkezdték az ügy kivizsgálását. A nyomozók az olasz sajtónak elmondták, arra gyanakszanak, hogy olasz anarchisták rejtették csomagokba a robbanószerkezetet, válaszul arra, hogy április 15-én Svájcban őrizetbe vették három társukat, akik a gyanú szerint az IBM egyik irodaháza ellen terveztek merényletet. A Corriere della Sera című olasz lap, az üggyel foglalkozó nyomozóktól úgy értesült, hogy leginkább “az ökoterrorista mozgalom anarchista köreit” vizsgálják. A nyomozók szerint azonban elképzelhető, hogy anarchista csoportok szervezték a támadásokat.

Franco Frattini olasz külügyminiszter “sajnálatos erőszakcselekménynek” minősítette a robbantásokat, és támogatásáról biztosította a követségek munkatársait. Frattini ugyanakkor azt is kijelentette, “túl korai még megállapítani, hogy kik követték el a bűntényt”, és mindenkit a pánikkeltés elkerülésére szólított fel.

Az európai hatóságok az ünnepek idején magasabb terrorkészültségben vannak. Rómában kedden bombariadó volt az egyik metróvonalon, mivel egy gyanús, drótokat és lőporra emlékeztető anyagot tartalmazó csomagot találtak az egyik szerelvényben. A csomagról később kiderült, hogy ártalmatlan, mivel nem volt benne detonátor és lőpor se.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik