Nagyvilág

Több ezer ügynökség vadászik a terroristákra Amerikában

Az Egyesült Államokban 4058 ügynökség gyűjti és elemzi a terroristagyanús személyekre vonatkozó adatokat szövetségi és tagállami szinten - közölte a The Washington Post.

A szám magában foglalja a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), az 50 tagállam rendőrségei, a belbiztonsági minisztérium, valamint a fegyveres erők által létesített helyi hivatalokat. A lap szerint az ország biztonsági apparátusa sohasem volt ennyire kiterjedt és műszakilag ilyen jól felszerelt. Az ügynökségek közül legkevesebb 935-öt a 2001-es terrortámadások után hoztak létre.

A kormányzat célja az, hogy a helyi ügynökségek juttassák el az általuk begyűjtött információt a terroristák felderítéséért országos szinten felelős FBI-nak. A megfigyelés több ezer olyan amerikai állampolgárra és az országban élő külföldire is kiterjed, akit egyébként hivatalosan semmivel sem gyanúsítottak meg.

Az FBI adatbázist hozott létre olyan személyek adataiból, akik a helyi rendfenntartók vagy feljelentők szerint gyanúsan viselkednek.

A lap szerint ugyanakkor nehéz felbecsülni, hogy mennyire hatékony a rendszer, mint ahogyan azt is, hogy valójában mennyibe kerül a működtetése.

A The Washington Post csaknem 100 biztonsági szakértővel lefolytatott interjúra és 1000 hivatalos iratra támaszkodó oknyomozása megállapította, hogy a terrorelhárításban illetékes amerikai szervek számos esetben az iraki és az afganisztáni harctereken kipróbált csúcstechnikát alkalmaznak. Egyebek között olyan, autóra szerelhető, infravörös robotkamerát, amely parkoló autók tömegéből automatikusan ki tudja szűrni a körözött jármű rendszámát. De az ügynökségek fel vannak szerelve vezeték nélküli kézi ujjlenyomat-ellenőrzővel, arcfelismerő berendezéssel, pilóta nélküli repülőgépekkel, térfigyelő kamerákkal és sok képernyős, a hadseregével vetekedő vezérlőközpontokkal.

AJÁNLOTT LINKEK:

Túlzott titkolózáshoz vezethetnek a kiszivárogtatások (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik