Nagyvilág

Jeszenszky: sok szlovák állt Malina Hedvig mellé

A Malina Hedvigről szóló könyv segíthet a szlovák-magyar közeledésben - mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a megtámadott és brutálisan bántalmazott szlovákiai magyar lány történetét ismertető könyv bemutatóján.

Malina Hedvig (fotó: MTI)

Malina Hedvig (fotó: MTI)

Minden jóhiszemű ember, aki Vrabec Mária könyvét elolvassa, azt fogja látni, hogy “van itt egy ártatlan lány, akit nem csupán megtámadtak, hanem aki ellen egy állam, egy miniszterelnök, a belügyminiszterétől támogatva fellépett, jogilag is védhetetlen helyzetben, ugyanis egy ügyről nem nyilatkozhat egy politikus, amíg az nincs lezárva, az a bíróság dolga, hogy ítéletet hozzon” – fogalmazott a volt külügyminiszter. Mint utalt rá, “ez tűrhetetlen dolog volt”, ezért is tanulságos ezt a könyvet olvasni. Malina Hedvig mellé sok szlovák ember is állt – hívta fel a figyelmet.

A Hedvig című könyvben négy hős jelenik meg, Malina Hedvig mellett a szlovák ügyvéd, aki nagyon hamar átlátta az ügy jelentőségét, a szlovák pszichiáter, aki ugyancsak meggyőződött róla, hogy a lány igazat mond, és ezután szintén mellé állt, és nem utolsó sorban hős az újságíró, aki ezt a történetet megírta, mert ezzel hozzájárult ahhoz, hogy ezt az ügyet ne felejtsék el – mutatott rá.

Malina Hedvig meghurcoltatása egy állam által támogatott koncepciós per volt, olyan, “amilyenekre a sztálinista időkben került sor. Nem gondoltuk volna, hogy a rendszerváltozás után ilyesmi még bekövetkezhet” – jegyezte meg.

Malina Hedvig a könyvbemutatón kifejezésre juttatta: az akkori szlovák miniszterelnöktől és a belügyminisztertől elvárná, hogy bocsánatot kérjen tőle, erre azonban “reális esély jelenleg nincs”. Véleménye szerint “belátható időn belül ennek a történetnek nem lesz vége”, mert nincs megfelelő politikai akarat, hogy az ellene zajló bűnvádi eljárást leállítsák, illetve kiderítsék, hogy valójában mi történt az őt ért atrocitás során.

Vrabec Mária, a könyv szerzője elmondta: a könyvben igyekezett bemutatni, hogy a háttérben hatalmi játszmák álltak, amelyek mögött később anyagi érdekek is lehettek. Ennek az ügynek sok elágazása van, de nem a véletlen műve, ami történt – állapította meg. Az is valószínűsíthető, hogy a titkosszolgálathoz közel álló emberek lehettek az ügy hátterében – vélekedett a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik