Külföld

Az ENSZ nem döntött a két Koreáról

admin
admin

2010. 12. 20. 06:27

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt vasárnap esti rendkívüli ülésén nem hozott határozatot a Koreai-félszigeten legújabban kialakult konfliktussal kapcsolatban.

A 15 tagú testület rendkívüli, zárt ajtók mögött megtartott tanácskozását orosz kezdeményezésre hívták össze. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – a nem állandó tag Japánnal egyetértésben – elvetette azt az orosz kezdeményezést, hogy az ENSZ főtitkára menesszen egy különmegbízottat Phenjanba és Szöulba, a BT pedig mindkét felet szólítsa fel önmérsékletre.

Oroszország és Kína viszont azt a brit határozattervezetet utasította el, amely elítélte volna Észak-Korea legutóbbi cselekedeteit, s egyoldalúan csak Phenjant szólította volna fel önmérsékletre.

A két Korea közötti feszültség azután éleződött ki ismét, hogy északi részről november 23-án tüzérségi tűz alá vettek egy déli szigetet, ahol négyen – köztük két civil – életét vesztette.
Vasárnap, a BT tanácskozását megelőzően Észak-Korea fokozott harckészültségbe helyezte tüzérségi alakulatait az ország nyugati partvidékén, mert Dél-Korea hamarosan éleslövészettel egybekötött, ötnapos hadgyakorlatot tart a Jonpjong-szigeten, amelyet az északiak november végén ágyúztak. A manőverek kezdete attól függ, hogy mikor múlik el a térségben tomboló ítéletidő.

A nyugati államok az elmúlt hetekben többször is megpróbáltak Észak-Koreát elítélő határozatot elfogadtatni a BT-ben, de e kísérleteket a szintén állandó tag Kína rendre meghiúsította.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.