Nagyvilág

Zavargás tört ki Rómában

Berlusconi kormánya túlélte a bizalmatlansági indítványt, ám Róma utcáin zavargások törtek ki. A diákok a felsőoktatási reform ellen vonultak utcára. A békésnek induló tüntetés csatává változott, amikor a szavazás eredménye kiderült. Legalább ötven rendőr megsérült.

Miközben a képviselők a parlamentben egymást lökdösve vitatkoztak és szavaztak, a római utcákon a kormány egyetemi reformjai ellen tüntető diákok összecsaptak a rendőrökkel. A kezdetben békés megmozduláson a szervezők szerint százezren vettek részt, és arra vártak, hogy megünnepelhessék Berlusconi bukását.

Később, a szavazás eredménye hallatán maszkot viselő fiatalok a Szenátus bejáratánál felsorakozott rendőröket festékpatronokkal, petárdákkal és könnygázbombákkal hajigálták meg. A tiltakozás később az évek óta legsúlyosabb zavargássá fajult: gépkocsikat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, széttörték az utcabútorokat.

50 rendőr megsérült

A városközpontban, a Via del Corsón “csata” alakult ki, vérző arcokkal, füsttel és könnygázzal. A Spanyol lépcső fölötti Pincio dombon is szemetes kukák égtek, s a tűzoltóságot megakadályozták az oltásban. A televíziók közvetítése szerint a fiatalok kisebb csoportjai kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik könnygázzal és gumibottal válaszoltak. Mintegy negyven tüntető megsebesült, közülük 22-t vittek kórházba. Ignazio La Russa védelmi miniszter ötven sérült rendőrről beszélt.

A keddi fejlemények első kommentárjai a jelenlegi képlékeny helyzet tarthatatlanságára helyezték a hangsúlyt. Paul Ginsborg, a Firenzei Egyetem jelenkori történészprofesszora szerint “három szavazatnyi többséggel, amely idővel még kevesebb is lehet, rendkívül nehéz kormányozni. Bár Berlusconi megnyerte a szavazást, az elmúlt két hónap eseményei jelentősen meggyengítették. A válság zajlik, amely nem szolgálja Olaszország érdekeit a világpolitika nehéz pillanataiban”.

Giulio Battisti, a Horatius SIM alapkezelője úgy véli, hogy “középtávon nem a legjobb ez a forgatókönyv. Nem történt alapvető változás, vagyis a jelenlegi helyzet folytatása várható, annak a politikának, amely nem kedvez a makro-gazdaság talpra állításának”.

3 szavazaton múlt

Mindössze 3 szavazaton múlott az indítvány elutasítása (314 mellette, 311 ellene, két tartózkodással), így a jobbközép kormány jövője bizonytalan, amennyiben ezzel a többséggel nehéz lesz törvényeket alkotni. A szenátusban a délelőtt folyamán ennél kényelmesebb többség szavazott kormányára.

Berlusconi röviddel a szavazás után már tárgyalt az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt (UDC) elnökével, Pier Ferdinando Casinivel. Amennyiben az UDC belép a koalícióba, akkor kormányátalakításra kerül sor.

Antonio Di Pietro ellenzéki politikus korrupcióval vádolta meg Berlusconit, azt állítva, hogy “megvásárolt” néhány képviselőt, riválisa, Gianfranco Fini képviselőházi elnök táborából.

Még a Lega Nord, a kormányfő szövetségese is azt mondja, hogy tekintettel a kaotikus helyzetre, új választásokat kellene kiírni. A párt vezetője, Umberto Bossi úgy véli, hogy “azok az emberek, akik mindezt a televízión nézik, elfordulnak a politikától. Tisztában vannak azzal, hogy ez így nem mehet tovább.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik