Nagyvilág

Módosították a szlovák nyelvtörvényt

Módosította a szlovák parlament az előző - Robert Fico vezette - kormány idején elfogadott államnyelvtörvényt.

Bár az egyik kormánypárti szlovák politikus a szankciók teljes eltörlését javasolta, a bírságolás lehetősége bizonyos esetekben megmarad. Ugyanakkor csökkentik a bírságok összegét. Ha az államfő aláírja, a módosított törvény 2011. január elsejével lép hatályba.Szankcionálni csak akkor lehet majd, ha a közigazgatási, valamint a polgárok életét, egészségét, biztonságát és vagyonát érintő információkat nem teszik közzé államnyelven. Daniel Krajcer ((danyiel)) kulturális miniszter többször is hangsúlyozta: a szankcionálás csak lehetőség, amellyel a szaktárcának sem kötelező élnie, és ez nem is szándéka.

A módosítások alapján például nem lesz kötelező a minisztérium elé terjeszteni a készülő emléktáblák, műemlékek szövegét. Az építtetők továbbra is kérhetnek állásfoglalást a kulturális tárcától, de ez nem lesz kötelező. A kisebbségi iskolákban nem lesz kötelező szlovákul is vezetni azt az iskolai dokumentációt, amelyet a törvény tavaly szeptemberi hatályba lépése előtt sem volt szükséges szlovákul készíteni. Teljesen törlik a bírságolás lehetőségét például az alkalmi, kulturális célú nyomtatott dokumentumok, például a múzeumi, könyvtári és galériakatalógusok, a moziműsor-ismertetők, valamint a kulturális rendezvények meghívói esetében.

A nyelvtörvény alapján több esetben is folyt eljárás az előző kormány idején, de bírságot egyetlen esetben sem szabtak ki. Januártól a bírságok összeghatárai is változnak: az eddigi 100-5000 euró helyett 50-2500 euró lesz a büntetés.

AJÁNLOTT LINKEK:

Radicová: Probléma lehet a magyar választójog kiterjesztése (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik