Nagyvilág

Az Interpol körözi a horvát exkormányfőt

A horvát rendőrség az Interpolon keresztül nemzetközi elfogatóparanccsal keresteti Ivo Sanadert, a korrupcióval gyanúsított volt horvát miniszterelnököt.

Miután a horvát parlament csütörtökön egyhangúlag felfüggesztette Sanader mentelmi jogát, aznap este egy zágrábi vizsgálóbíró elrendelte őrizetbe vételét. A döntést – amely egyelőre egy hónapra szól – azzal indokolták, hogy fennáll a szökés, illetve annak veszélye, hogy Sanader megpróbálja befolyásolni a tanúkat.

A volt kormányfő a mentelmi jogi bizottság összehívása előtt nem sokkal hagyta el zágrábi lakását, és alig fél óra múlva limuzinjával – amelyet egyik lánya vezetett – már át is kelt a horvát-szlovén határon. A szlovén rádió nem hivatalos forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Sanader jegyet váltott egy Ljubljanából Londonba induló repülőjáratra, ezt azonban a szlovén rendőrség cáfolta.

A volt miniszterelnök ügyvédje, Mate Matic pénteken a Vecernji list című horvát napilap újságíróinak nyilatkozva azt mondta, hogy védence egy már korábban eltervezett szolgálati úton van, és három vagy négy napon belül visszatér Horvátországba. “Megkért rá, hogy a nevében jelentkezzek a hatóságoknál, ők valószínűleg keresni fogják” – mondta el Matic.

A konzervatív politikust a 2003-tól 2009-ig tartó miniszterelnöksége idején történt korrupciós ügyekkel összefüggésben hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

AJÁNLOTT LINKEK:

Barroso lehűtötte Horvátországot (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik