Nagyvilág

Mintegy 200 magyar nemzetiségű polgármester lesz Szlovákiában

A legfontosabb helyen, Révkormáromban azonban egy független szlovák jelölt győzött az egymás ellen induló magyarok ellenében.

Többnyire az ellenzék által támogatott jelöltek szerezték meg a nagyobb szlovákiai városok polgármesteri bársonyszékét, a jobbközép kormánykoalíciónak csak Nyitrán és Nagyszombatban sikerült megtartania a városvezetői tisztséget. A két legnagyobb városban – Pozsonyban és Kassán – az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) által támogatott jelöltek nyertek. Pozsony új polgármestere egy független politikus, míg Kassáé Richard Rasi, volt egészségügyi miniszter lesz. Rasit a Híd magyar-szlovák polgári párt is támogatta.

Politológusi vélemények szerint a helyhatósági választások eredménye a jobbközép kormánykoalíció vereségeként értékelhető. “Az emberek a változásra szavaztak” – jelentette ki egy politológus. “Akárhogy is nézzük, ezt a helyhatósági voksolást a baloldal nyerte” – szögezte le a szakértő. Egyelőre azonban még nem mindenütt ismertek a helyi képviselőválasztások eredményei, amelyek módosítani fogják ezt a képet és a helyi erőviszonyokat.

A magyarok lakta régiókban a helyhatósági választások nagy tétje az volt, hogy a Híd vagy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerez-e erősebb pozíciókat az önkormányzatokban. A vasárnap délelőtt rendelkezésre álló nem hivatalos eredmények szerint több mint 120 település élén MKP-s polgármester, mintegy hatvan élén pedig a Híd színeiben indult polgármester fog állni. A két párt által támogatott közös jelölt pedig több mint tucatnyi helyen szerzett polgármesteri tisztséget. Ugyanakkor mindkét párt különféle koalíciók tagjaként is támogatott jelölteket, akik polgármesteri tisztséget szereztek.

Általában elmondható, hogy az MKP a Csallóközben volt sikeresebb, míg a Híd a kelet-szlovákiai magyarok lakta régiókban. A magyarok lakta városok közül a következő négy évben egyebek között Dunaszerdahelyen (Hájos Zoltán), Somorján (Bárdos Gábor), Nagymegyeren (Néveri Sándor), Tornalján (Szögedi Anna), Szepsiben (Zachariás István) lesz MKP-s polgármester. A legnagyobb felvidéki magyar városban, Révkomáromban, ahol mindkét magyar párt indított jelöltet, mindketten elbuktak: Anton Marek független szlovák jelölt lett a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik