Nagyvilág

Pattanásig feszült a helyzet a Koreai-félszigeten

Phenjan és Szöul kölcsönösen fenyegetik egymást : már az ENSZ is felbolydult.

Dél-Korea kilátásba helyezte, hogy támadást intéz Észak-Korea rakétabázisai ellen, válaszul Phenjan keddi ágyútámadásaira – közölte Ri Mjong Bak elnök szóvivője a Yonhap hírügynökséggel. A Yonhap azt is közölte, hogy órákkal a halálos összecsapás után Kim Dzsong-Il észak-koreai vezér egy szójagyárat, illetve egy egészségügyi iskolát látogatott meg.

Francia diplomáciai források közölték: az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tervez az eset kapcsán, amelyet még ma, de legkésőbb szerdán megtartanak.

TÉNYEK, RÖVIDEN
  • – Az észak-koreai tüzérség 100 lövedéket lőtt a dél-koreai Jongpjon-szigetre.
  • – Dél-Korea viszonozta a tüzet, a hadsereget készenlétbe helyezték.
  • – Az északi támadásban két dél-koreai tengerész meghalt, tizennyolcan megsérültek.
  • – Phenjan szerint a támadás kiváltó oka egy déli hadgyakorlat volt a két ország vitatott tengeri határán.

Phenjan hivatalos álláspontja szerint Szöul tüzelt először a keddi fegyveres összecsapásban. “Többszöri figyelmeztetésünk ellenére Dél-Korea 13 órától kezdődően több tucatnyi lövedéket lőtt ki területi vizeinkre Jonpjong-sziget mellett (…) és mi azonnal határozott katonai akcióba fogtunk” – közölte a KCNA hivatalos hírügynökség. Az észak-koreai hadsereg egyik táboronoka kíméletlen katonai támadást ígért Dél-Korea ellen a Yonhap hírügynökség szerint.

A dél-koreai kormány délelőtt provokációnak nevezte Phenjan támadását, és a legmagasabb szintű készültséget rendelte el az országban. Szöul kijelentette: megtorol minden esetleges támadást, és elhalasztotta továbbá a Vöröskereszt és Phenjan között tervezett tárgyalásokat, melyek a határ mentén élő északi és déli családok egyesítésére fókuszáltak volna – adta hírül a Yonhap.

A BBC hírtelevízió úgy értesül, hogy már két halottja van a két Korea közötti incidensnek: belehalt sérüléseibe egy második tengerész is, a sebesültek száma pedig 18-ra emelkedett. A sérültek közül 15-en a hadsereg tagjai, hárman pedig civilek.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a Fehér Ház – Nagy-Britanniával egyetértésben – keményen elítélte Észak-Korea keddi támadását, amely súlyosan veszélyezteti a térség stabilitását. Naoto Kan japán miniszterelnök korábban egyenesen arra szólította fel kormányának tagjait, hogy “minden eshetőségre készüljenek fel” a koreai konlfiktus utóélete kapcsán.

Moszkva megengedhetetlennek tartja az erőszak alkalmazását a Koreai-félszigeten, és mérsékletre szólítja fel a feleket – jelentette ki az orosz külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője a Sárga-tengeren történt incidens kapcsán. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ütésváltás azonnali beszüntetésére szólította fel a feleket.

A dél-koreai hadsereg Sárga-tenger partján tartózkodó képviselője elmondta: legalább száz lövedék csapódott a szigetbe, romba döntve több tucat lakóházat. Kim Tae-Young védelmi miniszter elmondása szerint Szöul 80 lövéssel válaszolt a támadásra, a külügyi tárca egyik neve elhallgatását kérő munkatársa pedig jelezte: nem kizárt, hogy a kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsához fog fordulni az eset kapcsán. Az észak-koreai tüzérség abbahagyta a dél-koreai sziget ágyúzását – közölte egy szemtanú az YTN televízióval.

A BBC szöuli tudósítója szerint egyelőre nem tapasztalható pánikhangulat a dél-koreai fővárosban, habár a pénzpiacok igencsak megérezték a fegyveres konfliktus hatását. Mint arról korábban már hírt adtunk, a sziget lakói halászhajókon kezdtek el menekülni a Jongpjon-szigetről – közölte szintén egy szemtanú, pontosítva a lakosok meneküléséről szóló korábbi információt. A Yonhap hírügynökség szerint a dél-koreai hadsereg forró dróton üzenetet küldött Észak-Korának, és ebben követelte az ágyúzás abbahagyását. A dél-korai kikötői és hajózási hatóságok közölték, hogy a hajózást, kikötői forgalmat sehol nem zavarta meg a támadás. Egy dél-koreai elemző szerint az észak-koreai agresszió mögött az állhat, hogy nemrég kiderült: Phenjan urándúsító programba kezdett. A két Korea közötti feszültség még tavasszal harapódzott el, amikor március 26-án 46 tengerésszel elsüllyedt a dél-koreai Cshonan hadihajó, amelyért Szöul a mai napig Phenjant teszi felelőssé.

A keddi tűzpárbaj a legsúlyosabb incidens az 1950-ben kezdetét vett koreai háború óta, jóllehet, az 1953-as tűzszünet óta Phenjan több támadást is intézett Szöul ellen hadihajók elsüllyesztésével, különböző merényletekkel, és katonai provokációkkal.

A témadást követően aggodalmának adott hangot a kínai külügyi szóvivő a két Korea közti fegyveres konfliktus miatt, és felszólította az “érintett feleket”, hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében. Az Interfax hírügynökség által megkérdezett orosz külügyminisztérium forrás úgy fogalmazott: nem szabad hagyni, hogy fokozódjon a feszültség a Koreai-félszigeten. Hozzátette: eddig csak szöuli forrásokból értesülhettek az eseményekről, így meg kell várni Phenjan hivatalos reakcióját is.

Korábban beszámoltunk róla, hogy több tucat lövedék csapódott be a Jonpjong-szigeten, nem messze a közös tengeri határtól, a Sárga-tengeren, a Koreai-félszigettől nyugatra. A szigeten lángra kapott 60-70 lakóépület. Dél-Korea viszonozta a tüzet – közölte a hadsereg, amely hozzátette, hogy a békeidőben legmagasabb fokú készültségbe helyezte magát.

A dél-koreai vezetés vésztanácskozásra gyűlt össze kedden egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában az észak-koreai tüzérségi támadás miatt – közölte egy hivatalos személy.A dél-koreai légierő eközben F-16-os harci gépeket vezényelt a levegőbe.

Az ágyúzott dél-koreai Jonpjong-szigeten 1200-1300 ember lakik. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök elmondta: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen – jelentette a Yonhap, a hírügynökség pedig úgy vélte, hogy ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amely az első tüzérségi lövésekre adott volt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tűzpárbaj a két Korea között (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik